Dispozitiv de sterilizare a aerului expirat, realizat la Universitatea Politehnica Timișoara

Colectivele de cercetare din cadrul Universității Politehnica Timișoara au realizat, în premieră națională, prototipul unui dispozitiv de sterilizare a aerului expirat de pacienți, cu care ar putea fi dotate secțiile de Anestezie-Terapie Intensivă.

 

Funcționarea dispozitivului se bazează pe reducerea încărcăturii microbiologice prin expunerea la radiații ultraviolete de tip UVC a aerului expirat de pacienții aflați în stare critică, infectați cu Sars-Cov-2, care sunt intubați și ventilați mecanic. Dispozitivul este conectat la portul de exhaustare al ventilatorului care actualmente comunică liber cu atmosfera”, explică reprezentanții Universității Politehnica Timișoara.

Dispozitivul de sterilizare a aerului expirat de pacienți a fost realizat de colectivele departamentelor Chimie Aplicată și Ingineria Compușilor Organici și Naturali și Măsurări și Electronică Optică, din cadrul UPT, cu sprijinul unui grup de voluntari care doresc să colaboreze în sensul îmbunătățirii produsului. Dispozitivul, mai spun oficialii UPT, a fost apreciat de medicii anesteziști ca fiind extrem de util.

Prototipul este în faza de testare în laborator, pe un ventilator de terapie intensivă, în cadrul Centrului Oncogen, care dispune de infrastructura necesară testării din punct de vedere microbiologic, rezultatele preliminarii fiind promițătoare. După încheierea testelor, Universitatea Politehnica Timișoara intenționează patentarea dispozitivului.

Print Friendly, PDF & Email