Dirijorul timişorean Cristian Măcelaru, propus cetăţean de onoare al Timişoarei

Foto: Sorin Popa

Primarul Nicolae Robu propune ca dirijorul timişorean Cristian Măcelaru, proaspăt laureat al unui premiu Grammy, să devină cetăţean de onoare al Timişoarei.

 

Avem mari valori. Voi propune ca marele muzician Cristian Măcelaru, recent câştigător al Premiului Grammy, o performanţă greu de egalat, să devină Cetăţean de Onoare al Timişoarei. Este în pregătire proiectul de hotărâre în Consiliul Local”, declară, citat de Radio Timişoara, Nicolae Robu.

Cristian Măcelaru, în vârstă de 40 de ani, s-a născut în Timişoara, unde s-a şi format ca violonist, dar de la 17 ani s-a stabilit în Statele Unite ale Americii, împreună cu familia.

Luna trecută, dirijorul Cristian Măcelaru, violonista scoţiană Nicola Benedetti şi Orchestra Simfonică din Philadelphia au fost distinşi cu Premiul Grammy la categoria „Cea mai bună interpretare instrumentală solo” pentru albumul ce cuprinde lucrări de Wynton Marsalis – Concertul în re major pentru vioară şi orchestră şi Suita pentru vioară.

Cristian Măcelaru este al doilea dirijor român premiat cu Grammy, după maestrul Christian Badea, recompensat cu preţioasa distincţie în anul 1985. Cristian Măcelaru, dirijor-şef al Orchestrei Radiodifuziunii WDR din Koln, Germania, a foat numit, în noiembrie 2019, director muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei, mandat pe care îl va prelua începând cu anul 2021.

Cristian Măcelaru spune că proiectele sale viitoare nu se leagă neapărat de obţinerea acestui premiu. „Întotdeauna am fost un mare «promovator» al muzicii contemporane, al muzicii secolului XXI. Continui în acelaşi fel cu muzica lui Wynton Marsalis, dar şi cu alţi compozitori, dar, sigur, cu orchestrele mele cu care activez în Koln, la fel şi la Paris. Am multe proiecte cu discuri care vor ieşi cu muzică «mai veche», ca să spun aşa. Dar e un lucru important să creăm aceste «lucrări de artă» în sine, care să rămână ca un testament al frumuseţii pe care o putem aduce lumii în secolul XXI”, declara recent Cristian Măcelaru, pentru Agerpres.

Print Friendly, PDF & Email