Dirijorul Horia Andreescu inaugurează Anul Beethoven, la Timişoara

Foto: Virgil Oprina / www.horiaandreescu.ro

Dirijorul Horia Andreescu revine la Filarmonica Banatul, unde va susţine un concert vocal simfonic extraordinar.

 

Concertul dirijat de Horia Andreescu va avea loc în 17 ianuarie, de la ora 19, la Sala Capitol a Filarmonicii „Banatul”. Horia Andreescu se va afla la pupitrul Orchestrei simfonice şi al Corului „Ion Românu” ale Filarmonicii „Banatul” din Timişoara.

Medalionul „Ludwig van Beethoven”, programat cu această ocazie, va cuprinde Uvertura Leonora nr. 3 în Do major op. 72b, Simfonia nr. 8 în Fa major op. 93 şi Fantezia pentru pian, cor şi orchestră în do minor op. 80, avându-l ca solist pe Sorin Petrescu. Corul este pregătit de Iosif Todea.

Revenirea la pupitrul Filarmonicii din Timişoara este o mare bucurie pentru mine, cu atât mai mult cu cât se suprapune cu inaugurarea Anului Beethoven, în 2020 evenimentele dedicate aniversării a 250 de ani de la naşterea lui Beethoven fiind extreme de numeroase şi reprezentând pentru mine o ocazie specială, cunoscută fiind predilecţia pe care o am pentru repertoriul beethovenian”, spune dirijorul Horia Andreescu.

Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu”, din București, orchestră pe care a dirijat-o prima oară în anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic și dirijorul-șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În anii ‘80 și ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin. Recunoscut mai ales pentru interpretările de referință ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók și pentru relația privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în același timp, un remarcabil promotor al muzicii noi și al tinerelor talente. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiții internaționale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universității Naționale de Muzică din București contribuie esențial la creșterea noilor generații de instrumentiști și dirijori.

De-a lungul timpului, Horia Andreescu a dirijat ansambluri de excepție precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Națională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama și Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia și Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg și Nagoya, orchestrele de cameră din Israel și Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga și ansamblul Modern din Frankfurt.

 

Print Friendly, PDF & Email