Dirijorul de talie mondială Cristian Măcelaru, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara

Foto: Arhivă personală Cristian Măcelaru

Dirijorul româno-american Cristian Măcelaru, originar din Timişoara, se va alătura galeriei de ambasadori ai Universității de Vest din Timișoara, în calitate de Doctor Honoris Causa.

 

Cristian Măcelaru, directorul muzical al Orchestrei Naționale a Franței, considerat a fi „al doilea Celibidache”, intră pe lista numelor de elită care primesc titlul de Doctor Honoris Causa, înmânat de Universitatea de Vest din Timişoara.

Oficialii UVT reamintesc că universitatea prețuiește excelența, iar în această perioadă, în care cultura este principalul brand al Timișoarei, este alături de românii și timișorenii care reușesc performanțe admirabile pe scena culturală internațională și care nu doar confirmă valoarea artiștilor români pe plan internațional, dar care se și întorc constant în țara lor natală pentru a participa la evenimente culturale de cea mai înaltă calitate.

„România are nevoie de modele care să ne inspire tinerii și să ne motiveze pe noi toți, fiindcă o țară nu poate crește decât atunci când are o serie de repere care să-i  ghideze parcursul. Pentru că «La UVT, Cultura este Capitală!», îi vrem alături de universitate și de timișoreni pe cei mai prolifici și însemnați artiști de talie mondială, originari din orașul nostru. Trebuie să le arătăm acestor artiști cu cotă internațională recunoștința noastră și să îi punem în valoare, pentru că astfel Timișoara va străluci în anul 2023, când orașul nostru va trebui să ofere o agendă culturală remarcabilă pentru români și europeni, deopotrivă. Cristian Măcelaru este unul dintre cei mai importanți violoniști și dirijori, iar realizările sale admirabile trebuie recunoscute și apreciate, motiv pentru care UVT îi înmânează acest însemnat titlu, de Doctor Honoris Causa”, declară rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Acesta le adresează autorităților locale și județene, Primăriei Municipiului Timișoara și Consiliului Județean Timiș, îndemnul de a completa seria de inițiative culturale prin care UVT îi onorează pe marii artiști internaționali timișoreni, onorând, la rândul lor, și alte personalități ale scenelor internaționale care sunt din Timișoara, viitori ambasadori și promotori ai instituțiilor și comunității din Timișoara în lume, pentru pregătirea calendarului cultural Timişoara 2023.

Născut la Timişoara în urmă cu 40 de ani, Cristian Măcelaru se simte și în prezent foarte atașat de spiritul și valorile orașului, deși a emigrat în Statele Unite în 1997, la vârsta de șaptesprezece ani. Cariera sa muzicală de excepție împletește virtuozitatea violonistică şi vocația dirijorală. A fost cel mai tânăr prim-violonist al Orchestrei Simfonice din Miami, câștigând premiul Grammy pentru albumul Wynton Marsalis: Violin Concerto. Acesta este dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Köln, WDR Sinfonieorchester, care i-a prelungit recent contractul până în 2025. În același timp, Cristian Măcelaru a colaborat cu orchestrele simfonice din New York, San Francisco, Chicago, Cleveland, Houston, Baltimore, Los Angeles, Toronto, Seattle, Detroit, precum și cu Bayerischen Rundfunk Symphonie-Orchester, Royal Concertgebouw Orchestra, Gewandhaus Orchester Leipzig, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, City of Birmingham Symphony Orchestra, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Hallé Orchestra, Vienna Radio Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra și multe altele.

Titlul de Doctor Honoris Causa este modalitatea prin care Universitatea de Vest din Timișoara recunoaște public meritele și contribuțiile științifice, artistice ori sportive, dar și cele publice în plan internațional, care duc la creșterea prestigiului României în lume.

Data și coordonatele decernării titlului de Doctor Honoris Causa dirijorului și violonistului Cristian Măcelaru vor fi anunţate de îndată ce vor fi stabilite toate detaliile organizatorice, transmit oficialii UVT.

 

Print Friendly, PDF & Email