Directorul Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara: „La ATI nu mai sunt locuri libere pentru bolnavii covid”

Foto: Arhivă personală Cristian Oancea

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, medicul Cristian Oancea, declară că secţia ATI a spitalului nu mai are niciun loc liber pentru bolnavii covid-19, urmând ca în zilele ce vin să se opereze o nouă reorganizare, pentru a ajunge la 100 de paturi de terapie intensivă în oraş, potrivit Agerpres.

 

Vom încerca rapid, în săptămâna aceasta, să transformăm Ortopedia de la Spitalul Judeţean Timişoara şi să revenim la primul plan, din luna februarie, să creăm 60 de locuri şi să preluăm de săptămâna viitoare Secţia de Recuperare Cardiovasculară ca secţie a Spitalului «Victor Babeş». Acolo mai câştigăm 40 de locuri, cu 16 locuri de oxigen. Încercăm ca în cel mult o săptămână şi jumătate să mai câştigăm 100 de locuri. Totul se va reduce la responsabilitatea oamenilor şi îl citez acum pe doctorul Virgil Musta, care spune că lupta se dă în stradă, cu responsabilitatea noastră, a fiecăruia, şi în secţiile de Terapie Intensivă, unde în afară de un loc liber de patologie pediatrică, totul este plin”, a declarat dr. Cristian Oancea.

Potrivit acestuia, mai sunt patru-cinci locuri disponibile în unitatea mobilă de ATI a Spitalului Judeţean Timişoara, în timp ce inclusiv Spitalul Municipal Timişoara şi cel din Lugoj, ca spitale suport, aveau terapia intensivă ocupată total.

La Pneumologie avem trei locuri pentru patologia covid, forme moderate sau severe, situaţia este în continuă dinamică. Avem medicaţii antivirale şi vom primi de la Ministerul Sănătăţii, în zilele următoare, şi Remdesivir. Niciun pacient nu este defavorizat, în acest moment, din punct de vedere terapeutic. În acest moment, în spital avem 140 de paturi pentru pacienţii covid„, a adăugat Cristian Oancea.

Declaraţiile au fost făcute în contextul primei întâlniri pe care a avut-o, marţi, cu primarul ales, Dominic Fritz, Spitalul „Victor Babeş” fiind în administrarea Municipalităţii.

„Am vorbit astăzi cu doamna prefect, cu directorul Direcţiei de Sănătate Publică, cu conducerea Spitalului «Victor Babeş», să mă informez despre situaţia pandemiei, despre cum stăm cu covid în Timişoara. Încep cu un mare mulţumesc pentru munca DSP, de la spital, care este una uriaşă. (…) De peste nouă luni, tot colectivul medical munceşte fără pauză şi este absolut admirabil. Din păcate, am ajuns la o situaţie în care nu mai sunt paturi libere, mai ales pe partea de terapie intensivă, şi asta înseamnă că fiecare dintre noi trebuie să contribuie, să limităm cazurile de covid în Timişoara. Ţine doar de noi să respectăm regulile, să purtăm măşti în spaţii închise, să evităm aglomeraţiile, să ne spălăm pe mâini, să urmărim toate aceste sfaturi pe care doctorul Virgil Musta ni le dă de atâtea luni. Am o mare speranţă că reuşim să limităm din nou aceste cazuri, prin comportamentul populaţiei, altfel o să fie o situaţie grea în spitale, dar cred că trebuie să facem tot posibilul să evităm aceasta”, a declarat, potrivit Agerpres, Dominic Fritz.

 

Print Friendly, PDF & Email