Directorul Horticultura, revocat din funcție de Consiliul de Administrație

Foto: PMT

Consiliul de Administrație al Horticultura SA anunță că a decis, în unanimitate, cadrul ședinței de vineri, demiterea directorului executiv Andrei Drăgilă pentru grave abateri de la atribuțiile de serviciu, abateri care au avut efecte negative asupra modului de întreținere a zonelor verzi și a parcurilor din zona centrală și care au adus prejudicii semnificative Horticultura.

 

Toți cei șapte membri ai Consiliului de Administrație au constatat că fostul director executiv al Horticultura, Andrei Drăgilă, nu și-a îndeplinit obligațiile legale, asumate prin contractul de mandat.
Potrivit acestora, fostul director executiv al societății nu a luat măsuri pentru a crește veniturile din surse alternative, preferând ca societatea să se bazeze doar pe contractele cu Municipalitatea și pe veniturile pe care le aduc acestea: „Nu a instituit nicio modalitate clară de evaluare a calității serviciilor prestate, nici în urma adreselor venite de la Direcția de Mediu, în care erau reclamate deficiențe, lucru extrem de grav având în vedere că, la trei astfel de notificări, contractul cu Primăria Timișoara, principalul aducător de venituri pentru societate, poate fi reziliat. Printre notificările venite de la Direcția de Mediu se numără și cea referitoare la deteriorarea Parcului Rozelor din cauza întreținerii deficitare.”

Consiliul de Administrație mai transmite că diirectorul executiv nu s-a îngrijit de buna întreținere a patrimoniului societății, în urma vizitelor efectuate de membrii CA la serele și pepiniera Horticultura fiind constatate lipsa curățeniei, imposibilitatea identificării stocurilor de plante deținute și lipsa de întreținere a echipamentelor.

Foto: PMT

Potrivit Consiliului de Administrație, Andrei Drăgilă nu a prezentat CA un plan de management, iar atunci când, după repetate solicitări a făcut-o, a transmis planul de administrare întocmit de fostul Consiliu de Administrație  „care nu are dezvoltată componenta de management cerută de lege”.

Totodată, îi este imputat faptul că a împiedicat realizarea auditului, încălcând astfel direct dispoziția CA din data de 18 iunie 2021, că nu a prezentat un plan de remediere a deficiențelor constatate de membrii CA în Parcul Botanic, în urma vizitei din data de 9 iulie 2021, că nu a îndeplinit strategia stabilită în planul de administrare pentru majoritatea punctelor asumate, nu a prezentat, conform contractului de mandat, situația cheltuielilor societății, oferind doar informații parțiale și acelea doar în urma unor solicitări repetate, și nu a respectat rolul Consiliului de Administrație și a dat dovadă de lipsă de transparență în transmiterea de informații către membrii acestuia, conform solicitărilor, conducând astfel la împiedicarea desfășurării activității CA în bune condiții.

Pentru aceste motive, membrii CA al Horticultura au decis revocarea mandatului său de director executiv. Locul acestuia va fi ocupat, interimar, pe o perioadă de patru luni, de inginerul Dan Rusu, despre care reprezentanții CA spun că este un antreprenor cu experiență la filiale ale unor companii multinaționale cu 700 de angajați și cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro, atât din România, cât și din Serbia. Cunoscător a patru limbi străine, acesta a ocupat diverse funcții de management în companii naționale și internaționale timp de peste 27 de ani. Noul director interimar al societății va avea ca primă sarcină din partea Consiliului de Administrație realizarea unui inventar și eficientizarea societății prin diversificarea surselor de venit. În același timp, Consiliul Local Timișoara va lansa concursul deschis pentru ocuparea acestei funcții.

Foto: PMT

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, salută această decizie luată în privința lui Andrei Drăgilă, despre care spune că, în 30 de ani, a eșuat să vină cu o viziune pentru parcurile și spațiile verzi ale orașului nostru: „Rețeta dezastrului de la Horticultura este una de manual: companie deținută de stat, cu același director de la Revoluție, menținut politic din avânt, în aceeași amorțeală a lipsei de schimbare. Prețul îl plătim toți: parcuri prost întreținute, lipsa unui plan local de creștere a suprafețelor cu zone verzi, prăbușirea producției și vânzării de arbori și flori și încă o societate comercială abonată la bugetul local pentru a supraviețui.”

Dominic Fritz vede în decizia Consiliului de Administrație al Horticultura șansa unui nou început și spune că noul management va trebui „să împingă această societate în secolul XXI, să-i eficientizeze costurile și, foarte important pentru noi, să se reconecteze la tradiția timișoreană a marilor grădinari care au făcut Timișoara verde”.

Print Friendly, PDF & Email