Directorul general al Colterm a demisionat

Foto: Primăria Timişoara

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz anunţă că, în această dimineață, s-a întâlnit cu Bogdan Nanu, directorul general interimar al Colterm, care l-a informat că și-a prezentat demisia. Despre Nanu presa locală a scris, zilele trecute, că, în urmă cu 20 de ani, a avut o condamnare penală cu suspendare după ce a folosit în interes personal banii unei firme la care era administrator.

 

L-am cunoscut pe Bogdan Nanu după ce am devenit primar, când s-a oferit să ajute în situația incredibil de dificilă pe care am găsit-o la Colterm. Prestația lui profesională în ultimele luni a fost ireproșabilă. A venit cu soluții atunci când căldura în oraș era să se oprească pentru că Colterm nu a putut să-și plătească facturile. A început procedura de concordat preventiv care ar putea să salveze compania de la insolvență și faliment. A reușit să reclădească încrederea creditorilor. Îi mulțumesc pentru asta”, spune, despre Bogdan Nanu, primarul Dominic Fritz.

Acesta afirmă despre greșelile pe care Bogdan Nanu le-a făcut acum 20 de ani, au compromis încrederea pe care a construit-o: „Am aflat, cu aceeași consternare ca și voi, din presă de acest trecut al lui Bogdan Nanu.” Dar spune că, deşi acesta a plătit pentru ele și că a învățat din ele, indiferent cât de profesionist și de bună-credință este, nu mai există credibilitatea necesară pentru a fi la cârma procesului de schimbare de care este nevoie.

„Tocmai pentru că sunt atât de multe umbre și îndoieli în jurul companiei Colterm, ea trebuie condusă de un profesionist deasupra oricăror umbre și îndoieli. Subliniez că situația actuală este extrem de periculoasă pentru viitorul orașului nostru. O spun foarte răspicat: procedura de concordat preventiv, soluția pe care pregatit-o Bogdan Nanu, trebuie să meargă înainte, indiferent cum se numește directorul. Concordatul este un contract negociat cu creditorii principali care ne va permite eșalonarea datoriilor de 310 milioane de lei ale societății de termoficare.

Fără concordatul preventiv Colterm poate să intre în orice zi în insolvență, situație care ar afecta încălzirea și apa caldă în 50.000 de gospodării, spitalelor și școlilor din Timișoara”, declară Dominic Fritz.

Primăria Timișoara are datorii la Colterm de peste 160 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că, în cazul în care Colterm intră în insolvență, conturile Municipalităţii pot fi blocate, ceea ce ar înseamnă că multe investiții și servicii publice s-ar opri: „Dacă pică Colterm, pică și Primăria Timișoara. Iar asta nu voi permite și de aceea avem nevoie de acest concordat. Nu voi mai permite nici ca finanțele Primăriei Timișoara să fie în continuare ținute ostatice de o singură companie în subordinea ei. Dacă Colterm reușește să încheie concordatul cu creditorii, va avea timp trei ani pentru a găsi o cale spre profitabilitate.”

La sfârșitul săptămânii viitoare, anunţă primarul Dominic Fritz, se va încheia licitația pentru firma care va însoți și monitoriza negocierile pentru o ieșire din criză prin concordat, proces în care compania se angajează la un plan ambițios de restructurare. Şi anunţă că va propune Consiliului Local Timişoara încheierea unui acord și cu Banca Mondială, cu care Primăria a negociat în ultimele luni un pachet de consultanță pentru o nouă strategie de energie și termoficare pentru oraş.

Dominic Fritz susţine însă, că informaţiile despre trecutul lui Bogdan Nanu nu ar fi apărut acum întâmplător: „Pentru toți cei care încearcă să profite de această situație politic, am un mesaj simplu: vom continua să oprim robinetele de bani. Să nu fim naivi: nu este întâmplător că revelațiile au ieșit la iveală tocmai cu o zi înainte să propună Bogdan Nanu Consiliului de Administrație desființarea a două posturi de conducere. Urmează să tăiem robinetele de bani și evident că rezistența celor care au profitat până acum este uriașă și brutală.”

Primarul subliniază că, în cazul în care Consiliul de Administrație al Coleterm nu va implementa măsurile de restructurare în conducerea societăţii și dacă nu va continua demersurile pentru încheierea unui concordat, în bună credință, va propune Consiliului Local dizolvarea imediată a Consiliului de Administrație.

Referitor la condamnarea penală pe care a avut-o, Bogdan Nanu – numit în funcţie în urmă cu aproximativ două săptămâni – a spus că „a greșit din naivitate și, poate, aroganță.

 

Print Friendly, PDF & Email