Diagnosticul personalizat în cancer, gratuit, la OncoGen Timişoara

Diagnosticul personalizat în cancer reprezintă o premieră naţională şi va fi stabilit gratuit, din acest an, pentru toţi pacienţii din zona de vest a ţării şi din Serbia, de medicii cercetători de la OncoGen Timişoara.

 

În cadrul acestui proiect transfrontalier în valoare de 12 milioane de euro, derulat de Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului OncoGen Timişoara cu parteneri din Serbia, biopsiile recoltate de la toţi pacienţii din zona Banatului istoric vor fi trimise la OncoGen. Acest centru stabileşte, în prezent, diagnosticul nu doar pentru pacienţii Spitalului Judeţean Timişoara, ci şi pentru celelalte centre oncologice din oraş.

Directorul OncoGen, prof. dr. Virgil Păunescu, care este şi vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale, spune că există o categorie de pacienţi care se pretează la un astfel de diagnostic molecular, tratamentele standard, care se folosesc în oncologie, fiind eficientela circa 70 – 80% dintre pacienţi.

„Tumora acestor pacienţi ar trebui să ajungă la noi, unde facem secvenţializarea tumorii, aflăm care sunt genele, între 1-20 de gene mutate, dăm diagnosticul la nivel de gene şi aparatul, pentru că are acces la bazele de date, ne dă, ca la antibiogramă, lista cu cele mai bune citostatice, în ordinea în care au efect, lista cu medicamentele care nu au efect, dar şi combinaţiile de medicamente are au cel mai bun efect”, explică, citat de Agerpres, Virgil Păunescu.

Eficienţa unui tratament bazat pe secvenţializare, cu medicamentele care se află pe piaţă, creşte cu până la 80%, fiind demonstrată de practica din străinătate, ceea ce reprezintă un câştig extraordinar pentru pacientul care primeşte un diagnostic molecular cu indicaţii personalizate, de unde oncologul alege şi stabileşte tratamentul.

Virgil Păunescu mai spune că astfel de investigaţii sunt scumpe, cea mai ieftină fiind evaluată la 3.000 de euro şi, întrucât nu este decontată, rămâne inaccesibilă majorităţii pacienţilor, dar, la OncoGen, sunt gratuite.

La OncoGen, pentru că (…) acest tip de diagnostic este încă în cercetare, este gratuit. Pentru a mări eficienţa aparatului în sine şi a tehnologiei, din aceşti bani transfrontalieri vrem să dezvoltăm un soft care să interpreteze mai bine decât softurile la care avem noi acces, pentru a avea cele mai bune indicaţii la sfârşitul diagnosticului. O astfel de secvenţializare, pe noi, acum, nu ne mai costă 3.000 de euro, ci circa 600 – 1.000 de euro, pe care nu-i plăteşte pacientul, ci din bugetul de cercetare. Noi trebuie să luăm probe de la pacient pentru cercetare, iar pacientul beneficiază de diagnostic”, afirmă dr. Virgil Păunescu.

Prin acest proiect transfrontalier, şase milioane de euro îi revin părţii române, din care 3,5 milioane de euro – OncoGen, iar 2,5 milioane de euro vor merge la Reşiţa, unde va fi realizată o secţie modernă de oncologie. Partea sârbă, căreia îi revine o sumă egală, va finaliza lucrările la un spital de oncologie, lângă Belgrad.

Print Friendly, PDF & Email