Un proiect de lege al senatorului timişean P.N.L. Petru Ehegartner propune reglementarea dezbaterilor publice online, ca alternativă la cele clasice. ProDemocraţia – Club Timişoara consideră că această iniţiativă ar putea pune în pericol transparenţa decizională.
Aviz negativ de la Guvern
Reprezentanţii Pro Democraţia – Club Timişoara consideră că iniţiativa de modificare a Legii transparenţei decizionale, luată şi cu implicarea unor reprezentanţi ai conducerii Timişoara, şi materializată printr-un proiect de lege iniţiat de către senatorul liberal de Timiş Petru Ehegartner ar putea pune în pericol transparenţa decizională.
Concret, proiectul de lege promovează dezbaterile publice virtuale ca o alternativă la cele clasice. Astfel, în iniţiativa legislativă se precizează că “dezbaterea publică poate avea loc şi în mediul virtual, pe o secţiune de dezbatere publică, creată pe site-ul oficial al instituţiei publice, cu respectarea tuturor celorlalte condiţii prevăzute de lege pentru dezbaterea publică. Durata dezbaterii pe site-ul instituţiei este de minimum 48 de ore de la data la care s-a anunţat începerea dezbaterii publice”. Totodată, iniţiativa legislativă prevede faptul că site-ul oficial al instituţiei publice pe care se organizează dezbaterea publică trebuie să aibă o vechime de minimum trei luni.
Proiectul de lege a fost adoptat de către Senat şi urmează să intre pe ordinea de zi la Camera Deputaţilor. “Proiectul a ajuns pe ordinea de zi a Senatului de patru ori înainte de a fi adoptat a cincea oară, în 29 octombrie 2013, cu următorul număr de voturi: da = 57, nu = 49, abţineri = 3. Menţionez că punctul de vedere primit de la Guvern a fost negativ şi argumentat în detaliu. Comisia pentru drepturile omului şi Comisia juridică au oferit, ambele, aviz negativ”, spune Cristian Bratu, reprezentant al Pro Democraţia Timişoara.
În punctul de vedere al Guvernului, semnat de premierul Victor Ponta, care a dat aviz negativ legii, se precizează că fără a contesta importanţa mijloacelor de comunicare electronice şi rolul acestora în stimularea participării active a cetăţenilor la procesul de luare a deciziilor administrative, se apreciază că procedurile actuale privind participarea cetăţenilor şi asociaţiilor legal constituite la procesul de elaborare a actelor normative nu ar trebui înlocuite de proceduri virtuale, ci, eventual, completate de către acestea: “Procedurile virtuale nu pot garanta, încă, identitatea reală a persoanelor care ar participa la dezbaterea publică şi nici numărul real al acestora”. Executivul mai precizează, în acelaşi punct de vedere, că “în spatele unui IP poate sta o persoană care nu este mânată de cele mai bune intenţii şi care poate să se folosească de o identitate falsă sau poate recurge la un aşa-zis furt de identitate”.
Avizul Guvernului mai menţionează că nu poate fi acceptat termenul foarte scurt de 48 de ore, prevăzut în cazul procedurii virtuale, faţă de termenul de 30 de zile, prevăzut în procedura clasică în vigoare, şi că, nu în ultimul rând, “trebuie luat în calcul faptul că organizarea unor dezbateri publice în spaţiul virtual ar putea genera cheltuieli bugetare suplimentare pentru instituţiile publice”.
Petru Ehegartner: “Procedura clasică este ineficientă”
Senatorul P.N.L. Petru Ehegartner afirmă că legea a trecut de Senat şi a ajuns la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională în acest caz, şi că va merge să-şi susţină proiectul de lege în faţa deputaţilor. “Procedura clasică de dezbatere publică este ineficientă, şi s-a dovedit acest lucru în administraţie. Şi ce nu s-a înţeles este că proiectul meu de lege nu exclude forma clasică a dezbaterii publice, ci dă posibilitatea consultării online. În alte părţi se şi votează online, dar noi rămânem cantonaţi în trecut”, mai spune parlamentarul timişean.
Ultimele comentarii