Dezbateri despre “Sectanţii” lui Vasile Ernu, la Timişoara

Vasile Ernu Foto Europa LiberaVasile Ernu susţine, azi, la Timişoara, conferinţa „Sectanţii – experienţa grupurilor religioase marginale în secolul XX. Cazul Basarabiei”, pornind de la cel mai nou volum al său, “Sectanţii”, apărut la Polirom.

 

Conferinţa “Sectanţii – experienţa grupurilor religioase marginale în secolul XX. Cazul Basarabiei” este susţinută de Vasile Ernu, azi, de la ora 11, în Amfiteatrul A01 din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, anunţă, într-un comunicat, reprezentanţii Editurii Polirom. O conferinţă pornită de la cel mai nou volum al său, Sectanţii, apărut la Polirom, moderată de Emanuel Copilaş, de la Facultatea de Ştiinţe Polituce, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării din cadruzl UVT.

Tot azi, de la ora 18, va avea loc şi lansarea volumului Sectanţii, în prezenţa autorului, în Secţia de Arte „Deliu Petroiu” a Bibliotecii Judeţene Timiş, din Corpul A al Bastionului Theresia. Invitaţi sunt profesorul universitar Otilia Hedeşan, regizorul Florin Iepan şi directorul Bibliotecii Judeţene, Tudor Creţu.

Volumul Sectanţii este primul din Mica trilogie a marginalilor, în care vor mai apărea Bandiţii şi Izgoi-Jidî. În Bugeac există o comunitate religioasă care reuşeşte să supravieţuiască de patru generaţii, cu toate că a trebuit să treacă prin tot atâtea regimuri diferite: imperiul ţarist, România Mare, URSS şi Republica Moldova. Comunitatea a fost fondată la sfârşitul secolului al IX-lea de un negustor din Transilvania, ajuns undeva între Chilia, Ismail, Cetatea Albă şi Odessa. Sub influenţa ruşilor rascolnici şi molocani, a coloniştilor germani protestanţi şi a evreilor mesianici, tânărul transilvănean simte o chemare ce îl îndepărtează de religia ortodoxă şi îl aruncă într-o aventură incredibilă. Este vorba despre o sectă cu idealuri înalte şi un stil de viaţă de o puritate nemaiîntâlnită. Aceasta este, pe scurt, povestea celui mai nou volum al lui Vasile Ernu, Sectanţii, apărut în colecţia “Eco-grafii” a Editurii Polirom.

„Da, sunt sectant, pentru că aşa ne-a botezat Cezarul, aşa ne strigau dregătorii şi cărturarii «lumii acesteia», aşa ne etichetau majoritarii pravoslavnici. Da, sunt «oaia neagră» a unei secte radicale şi marginale. Sunt la a patra generaţie de sectanţi care, de-a lungul a peste o sută de ani, au trăit în Bugeacul Basarabiei, în patru ţări diferite, chiar dacă nu ne-am mutat prea mult. Am trăit sub atâtea regimuri şi dregătorii într-un veac, încât le-am uitat numele. Ei însă nu ne-au uitat şi ne-au numit mereu cu ură şi dispreţ: sectanţi”, spune Vasile Ernu.

 

Vasile Ernu este născut în URSS, în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filozofie a Universităţii „Al.I. Cuza”, din Iaşi, şi al unui master de filozofie, la Universitatea „Babeş-Bolyai”, din Cluj-Napoca.

A fost redactor fondator al revistei Philosophy & Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă + societate. A activat în cadrul fundaţiilor Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom.

În ultimii ani a avut rubrici de opinie în România liberă, HotNews, Timpul şi Adevărul, precum şi rubrici permanente în revistele Noua literatură, Suplimentul de cultură şi Observator cultural. A debutat cu volumul Născut în URSS (editat la Polirom, în 2006, 2007, 2010, 2013), tradus în rusă, bulgară, spaniolă, italiană, maghiară şi poloneză. Cartea a fost nominalizată la Premiul de debut al revistei Cuvîntul, Premiul pentru roman şi memorialistică al revistei Observator cultural şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei Anonimul şi a fost distinsă cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. A mai publicat Ultimii eretici ai Imperiului (2009, Polirom; nominalizată la Premiul pentru eseu al revistei Observator cultural şi distinsă cu Premiul Tiuk!, tradusă în Italia şi în curs de publicare în Rusia), Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc  (un volum împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu, 2010, Polirom), Intelighenţia rusă azi (2012, Cartier), Sînt un om de stînga (2013, Cartier).

De asemenea, a coordonat volumele Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu (împreună cu Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu, 2008, Cartier) şi Ucraina live. Criza din Ucraina: de la Maidan la război civil (împreună cu Florin Poenaru, 2014, Tact). 

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

Jurnalist Timpolis