Detalii din viața și moartea unor spectatori, la Teatrul Maghiar

Spectacolul preferat al publicului Teatrului Maghiar din Timişoara, în stagiunea 2015-2016, un spectacol de autor scris și regizat de Radu Afrim, va fi readus pe scenă.

 

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, din Timișoara, anunţă că readuce pe scenă spectacolul de autor scris și regizat de Radu Afrim, Detalii naive, total lipsite de profunzime din viaţa şi moartea unor spectatori, care fusese preferat de public în stagiunea 2015-2016.

Premiera a avut loc în 12 februarie 2016, distribuția incluzând majoritatea actorilor trupei și câțiva angajați din aparatul tehnic al teatrului. Printr-o serie de scene scurte, Radu Afrim arată mai multe tipologii de spectatori și artiști, cu slăbiciunile, ambițiile, tristețile, așteptările, curiozitățile lor.

Detalii naive… se va juca sâmbâtă, 17 februarie, de la 19, în Sala Mare, în limba maghiară, traducere în limba română. Spectatorii imaginari vor fi pe scenă, față în față cu spectatorii reali care au avantajul de a se putea ascunde în întuneric.

Vom afla de ce venim la teatru și câte povești de viață interesante se regăsesc în sală în fiecare seară, material inepuizabil pentru scenariști și regizori. Un Mickey Mouse care dansează pe manele, două actrițe care se bat pe rolul Frida Kahlo, conflictele de orgolii dintre artiști, un bărbat care speră că prietena lui va râde la spectacolul la care a invitat-o, povestea unei rochii elegante, o spectatoare fidelă care devine vedeta spectacolului, plasatoarele care se străduiesc să-i potolească pe fanii unei formații rock, snobii care merg la teatru doar ca să se afișeze pe rețele de socializare – totul ține de familia lărgită a unui teatru”, spun reprezentanţii Teatrului Maghiar. Un spectacol care abundă în umor și ironie, precum și în referințe culturale și chiar auto-referințe la alte spectacole regizate de Radu Afrim.

„Cum aş putea să le dau spectatorilor iluzia că viaţa lor poate fi la fel de magică și imprevizibilă ca o piesă de teatru atât de bine scrisă, încât traversează secolele… cu lejeritatea cu care o leoaică traversează o savană plină de flamingo roz? Ba chiar mai mult decât atât. Cum aş putea să-i fac pe spectatori să ignore total ce se întâmplă pe scenă şi, astfel, să devină buricul pământului, acolo în sală, timp de o oră jumate?”, se întreabă regizorul Radu Afrim care, prin acest spectacol, își chestionează propriile motivații pentru a face teatru.

Bilete se pot cumpăra de la casieria teatrului, zilnic între orele 16-19, sau prin rezervare la adresa prin ticket@tm-t ori la numărul de telefon 0752-111.803.

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

Jurnalist Timpolis