Despre scrisul ca rezistenţă al Elfriedei Jelinek şi al Hertei Müller

Herta Muller si Elfriede Jelinek Foto MedienportalPlatforma de cercetare „Elfriede Jelinek” și Centrul de cercetare „Elfriede Jelinek” organizează la Teatrul German de Stat din Timișoara un simpozion interdisciplinar cu titlul „Scrisul ca rezistenţă. Elfriede Jelinek & Herta Müller”.

 

Platforma de cercetare „Elfriede Jelinek” și Centrul de cercetare „Elfriede Jelinek” dezvoltă din primăvara anului 2015 alături de universități din România și de diferite instituții româno-austriece un proiect intercultural despre Elfriede Jelinek și Herta Müller, ambele laureate ale Premiului Nobel pentru Literatură, anunţă reprezentanţii TGST.

În cadrul acestui proiect, cele două sunt înfățișate ca autoare care își exprimă public identitatea politică prin atitudine și angajament și care analizează în opera lor teme precum dictatura, totalitarismul și represiunea – ele fiind astfel sancționate și etichetate ca „defăimătoare ale cuibului”.

În plus, studenți români vor prezenta transpuneri în scenă ale eseurilor politice scrise de cele două autoare. Simpozionul este conceput ca un dialog intercultural între experți din Austria și România.

La simpozionul de la Timişoara – care va avea loc în zilele de 9 şi 10 iunie – se vor discuta, de asemenea, și contextul, sistemele politice din Austria și din România și evoluția lor până în prezent, precum și raportul dintre aceste două țări. Evenimentul de la Timişoara este al treilea organizat în acest context, primele două având loc la București (22 şi 23 mai 2015) și la Viena (26 şi 27 noiembrie 2015).

La acest eveniment colaborează cercetători și oameni de cultură precum Michael Thalheimer, Rita Thiele, Grazziella Predoiu, Eleonora Ringler-Pascu, Ana Drezga și Maria Irod.

Print Friendly, PDF & Email