La 107 ani de la nașterea lui Mircea Eliade (13 martie 1907), Librăria Cartea de nisip îşi invită publicul să ia parte la un dialog pe marginea cărţii lui Moshe Idel, „Mircea Eliade. De la magie la mit”, apărută anul acesta la Editura Polirom.
Invitat al acestui eveniment, anunţă reprezentanţii Librăriei Cartea de Nisip, este preotul Silviu Damşe, masterand în hermeneutica filosofiei și filosofia religiei. Dialogul Dialogul se va axa pe câteva teme cuprinse în carte: Sacrul camuflat în percepția de sine a lui Eliade, în literatura si studiile sale științifice, Androgin, totalitate și reintegrare, Tanatologii: apoteoze și triumfuri ale morții, Timp, istorie și iudaism antitetic, Eliade și Cabala. O „umbră” printre rinoceri, Eliade, Garda de Fier și câțiva strigoi şi, nu în ultimul rând, Eliade ca gânditor român. Discuţiile vor avea loc în 12 martie, de la ora 17, în cafeneaua librăriei, de pe dtrada V.V. Delamarina nr. 1, Timişoara.
Cărțile ce i-au fost dedicate lui Mircea Eliade în Occident, atât înainte, cât și după prăbușirea comunismului românesc, se sprijină pe scrierile sale târzii, fără a lua în considerare, în majoritatea cazurilor, studiile românești timpurii. Cu acces la sursele o riginale, Moshe Idel pleacă de la premisa că scrierile românești ale lui Mircea Eliade sunt esențiale pentru a-i înțelege parcursul biografic și academic, stabilind astfel alte raporturi și alt echilibru între biografia, opera științifică și opera literară ale acestuia. După o trecere în revistă a vieții lui Eliade, accentul se mută pe cele câteva teme pe care Moshe Idel le consideră cruciale pentru teoria religiei pe care o face acesta, iar spre final sunt abordate implicarea politică a lui Eliade și controversata sa relație cu Garda de Fier.
Ultimele comentarii