Despre formă, simboluri, istorii și stări, în două expoziții găzduite de Casa Artelor

Expoziţie „Zestral”. Foto Matina Art

Prima expoziţie îi are ca protagoniști pe Nada Pittner Stojici și Tiberiu Pittner. Creațiile celor doi, găzduite de galeria Pygmalion între 17 noiembrie, când a avut loc vernisajul, și 13 decembrie, sunt reunite sub numele Zestral.

„«Zestral» povestește despre straturi de zestre ale existenței noastre, despre buchetul de trăiri care au făcut ca uneltele să făurească, despre pământul pe care ne-am zămislit, despre fragmente din poveștile copilăriei, despre joc, stăruință, stări, fragilitatea ființei și timp. «Zestral» pentru că ne găsim recunoscători să descifrăm simbolurile străbunilor, «Zestral» pentru că drumul nostru prin forme și culori continuă cu fiecare an de parcurs în muncă și căutare, «Zestral» – pentru că nou și vechi aduce bucuria drumului spre mai departe. Vă așteptăm cu dor să unim timpul, să povestim cu bucurie de cum eram, de cum suntem și cu credință vom  merge mai departe cu ajutor Divin”, spune Tiberiu Pittner.

Un demers artistic special își găsește loc în galeria Subterana din Casa Artelor. Este vorba despre expoziţie Totalitatea forme…lor: Arthitectură, Design, Scenografie, Etnosculptură, o expoziție semi/retrospectivă Mihai Donici. Vernisajul are loc miercuri, 23 noiembrie, de la ora 18. Flautistul Vlad A. Colar va însoți întâlnirea cu un recital de piese clasice și contemporane. Expoziția este deschisă până 16 decembrie și include o serie de evenimente adiacente, un spectacol de teatru inspirat de Jurnalul unui geniu, de Salvador Dali, și interpretat de actorul Levente Kocsárdi, în ultima zi a expoziției și tururi ghidate.

„Preocuparea pentru forme clare, unitare, aproape pure, constituie o constantă, continuă, obsesivă. Lumea Imaginată de arhitecți, designeri, artiști ai formelor, poate fi aproape ideală, trans…formală”, argumentează artistul vizual Mihai Donici.

Totalitatea forme…lor este o expoziție a Asociației Culturale Arte-Factum, organizată în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, în cadrul Nocturnaliilor 2022. Stagiunea independentă Nocturnalii indoor 2022 este un proiect cultural cofinanțat de Primăria Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

Print Friendly, PDF & Email