Un scandal despre falsele priorităţi pe baza cărora s-au acordat preferenţial drepturi de despăgubiri la nivelul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, pe listă numărându-se şi diverse boli, izbucnea, recent, la nivel naţional. Poate acesta e un motiv pentru care, în Timiş, persoane îndreptăţite la despăgubiri aşteaptă de ani buni să fie puse în drepturi, fiind nevoie de intervenţia Avocatului Poporului, pentru ca ANRP să-şi îndeplinească obligaţiile legale.
Priorităţi originale
În urmă cu câteva săptămâni, Corpul de Control al Guvernului făcea publice date despre verificările derulate la ANRP, unde s-a descoperit că au fost soluţionate cu prioritate cazuri de paranoia sau lombosciatică, tratate drept „excepţionale”. Printre aceste cazuri soluţionate cu prioritate se mai numără şi tulburare depresivă recurentă, obezitate, psoriazis, dislipidemie colecist sau chiar colon iritabil şi hemoroizi.
Raportul de control arăta că noţiunea de „cazuri excepţionale, temeinic motivate” nu a fost definită de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor şi că unele dintre cele mai mari sume pe care le-au primit cesionarii de drepturi la măsuri reparatorii care au beneficiat de prevederile referitoare la soluţionarea cu prioritate a dosarelor de despăgubire au fost de 108.932.000 lei într-un dosar, 48.084.350 de lei în trei dosare şi 42.794.620 de lei, într-un dosar.
În raportul de control se mai sublinia că atribuirea şi redistribuirea către evaluatori a unor dosare de despăgubire s-a realizat fără respectarea criteriului ariei geografice. E un lucru certificat şi în Timiş, unde sunt sute de cetăţeni îndreptăţiţi la despăgubiri pentru proprietăţile confiscate abuziv de către regimul comunist, care aşteaptă, însă, de ani de zile să fie puşi în drepturi, ignoraţi în favoarea celor cu „cazuri medicale excepţionale”.
Unii dintre ei s-au adresat Biroului Teritorial Timişoara al Avocatului Poporului. „Am avut mai multe dosare de acest gen pe parcursul anului trecut. În majoritatea cazurilor ni se aducea la cunoştinţă că se tergiversează foarte mult acest proces de acordare de despăgubiri şi că nu se trimit răspunsuri la solicitările de informaţii trimise la ANRP. Astfel, oamenii au trimis solicitări de informaţii pentru a afla măcar care este stadiul dosarului lor şi nu au primit niciun răspuns. În aceste cazuri am intervenit noi, şi am reuşit să aflăm care e situaţia acestor dosare. Într-un dosar am reuşit chiar să obţinem un titlu de plată pentru despăgubiri”, ne-a declarat Roxana Marcu, expert coordonator în cadrul Biroului Teritorial al Avocatului Poporului Timişoara.
Despăgubiri în 2014 pentru drepturi stabilite în 2011
Într-un astfel de dosar, soluţionat anul trecut de Avocatul Poporului Timişoara, s-a sesizat că pentru o decizie a Comisiei Centrale pentru Despăgubiri din 26 mai 2011 nu se acordase până în 2014 despăgubiri şi nici informaţii referitoare la stadiul în care se află dosarul.
Astfel, deşi în data de 28 noiembrie 2011, la sediul ANRP a fost completată cererea de opţiune pentru plata despăgubirilor în sumă de 933.833 de lei, în acţiuni emise de Fondul Proprietatea, după aceea nu s-a mai întâmplat nimic şi, având în vedere epuizarea acţiunilor disponibile deţinute de Statul român prin conversia titlurilor de despăgubire în acţiuni la Fondul Proprietatea şi ulterior apariţiei Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în
România, timişeanul care avea dreptul la despăgubiri a făcut în 2013 un memoriu către A.N.R.P., solicitând emiterea unui titlu de plată, la care nu a primit răspuns.
În urma intervenţiilor Avocatului Poporului, anul trecut, ANRP a emis titlul de plată, urmând ca plata să se efectueze de către Ministerul Finanţelor Publice, în cinci tranşe anuale egale.
Sunt însă zeci de cazuri similare în Timiş, fără false priorităţi medicale, care aşteaptă la fel, de ani de zile, un răspuns de la ANRP. Şi dacă unii au avut inspiraţia să se adreseze Avocatului Poporului, alţii pot avea ideea să se adreseze direct Curţii Europene a Drepturilor Omului, care de-a lungul ultimilor ani a obligat statul român la despăgubiri usturătoare din cauza greşelilor, nepăsării sau relei intenţii a unor funcţionari publici.
Am o rugäminte Eu am und dosar Cu nr.28329/ CCdepus la ANRP care nu este Solutionat.Anii au trecut Dupä emiterea titlului de despägubire Nu am primit nimic.Vä rog sä mä ajutati sä stiu rezolvarea dosarului.
Multumesc.