Deputatul PSD Cătălin Tiuch:„Primarul Nicolae Robu este încremenit în timp”

Catalin-Tiuch foto latUn primar lipsit de viziune, potrivit mai degrabă să conducă un orășel desprins din romanele lui Gabriel Garcia Marquez, în care se joacă fotbal prost și lumea stă la mici și la bere – astfel s-a referit deputatul PSD Cătălin Tiuch la prestația primarului liberal al Timișoarei Nicolae Robu.

 

„La dezbaterea pentru centură, Timișoara a fost singurul municipiu nereprezentat la nivel de Primărie”

Deputatul PSD Cătălin Tiuch s-a referit, joi, la ceea ce a desemnat a fi lipsa de viziune a primarului PNL al Timișoarei, Nicolae Robu, despre care apreciază că încearcă să își ascundă incompetența și lipsa de viziune în spatele unor scandaluri și acuzații menite să distragă atenția cetățenilor de la fondul problemelor.

Acesta declară că ar fi de dorit să se comunice public corect despre sprijinul pe care Guvernul îl acordă Timișoarei, precizând că, în cursul acestui an, în urma modificării modului în care s-a procedat la distribuirea de fonduri de la bugetul consolidat de stat către Primării, Municipalitatea Timișoara a beneficiat de o sumă cu 18,4 milioane de lei în plus față de anul anterior. Sumă pe care, opinează, Municipalitatea ar fi dezirabil să o utilizeze nu în beneficiul echipei de fotbal ACS Poli, ci în beneficiul unor proiecte de interes major, cum este cazul proiectului în curs de la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”: „E păcat că lucrul acesta nu se spune mai des: că suntem ajutaţi şi că Guvernul şi UE ajută mult municipiul Timişoara.(…) Municipiul Timişoara a primit 18,4 milioane de lei în plus de la Finanţe, faţă de cât primea până acum, pentru că noua formulă de la Finanţe, anul acesta, se bazează pe a remunera şi a încuraja pe cei care se dezvoltă, care pot să constituie poli de dezvoltare, care pot să atragă capital şi pot să facă ceva”.

Referindu-se la obiectivele de interes major pentru oraş, Cătălin Tiuch a opinat și că ar fi fost utilă și importantă reprezentarea Timișoarei de către echipa tehnică din Primărie la dezbaterile vizând finanțarea obiectivului Centura Sud. Întrucât, adaugă el, lobby-ul venit din partea parlamentarilor de Timiș este insuficient, în absența susținerii componentei de lobby politic de către reprezentanții Municipalității.

La dezbaterea pentru centură, Timișoara a fost singurul municipiu nereprezentat la nivel de primărie.Degeaba merg parlamentarii, dacă Tehnicul de la Primărie nu vine”, a declarat deputatul PSD Cătălin Tiuch.

„În Timişoara trebuie să avem curaj să schimbăm modul de a face politică”

Nicolae Robu PNLCătălin Tiuch a precizat și că îi adresează primarului Nicolae Robu invitația de a-l însoți la București, pentru a merge împreună „acolo unde are nevoie”, spre a susține obiectivele Timișoarei. Întrucât, susţine, este nevoie de o nouă abordare, consensuală, atunci când este vorba despre imperativul de a susține nevoile Timișoarei: „Lipsa de viziune nu poate fi acoperită cu scandal și acuzații. (…) În Timişoara trebuie să avem curaj să schimbăm modul de a face politică şi să schimbăm atitudinea pe care o avem faţă de oameni. Să înţelegem că, odată ce se termină campania electorală, nu ar mai trebui să ne certăm şi ar trebui să facem parteneriate”.

Cătălin Tiuch mai spune că, potrivit aprecierii sale, actualul edil nu se ridică la nivelul de exigență pe care îl impune poziția de primar al Municipiului Timișoara, prestația sa fiind mai degrabă pretabilă celei de primar al unui orășel din romanele lui Garcia Marquez, în care se joacă fotbal prost și lumea stă la mici și la bere. În plus, a mai apreciat deputatul Cătălin Tiuch, problemele unui oraș cum este Timișoara nu pot fi îngrămădite pe Facebook, indiferent de cât de mare este spațiul virtual.

„Presa ar trebui să ne critice cât mai mult, pentru că altfel naştem monştri”

Deputatul PSD Cătălin Tiuch mai spune că, în fapt, în acest moment, Timișoara ar fi cea care se dezvoltă, grație unei efervescențe a mediului privat și grație ONG-urilor, care atrag finanțări considerabile, în vreme ce actualul edil ar fi încremenit în timp: „Primăria este blocată în ceartă și încremenită în proiecte.(…) Primarul Nicolae Robueste încremenit în timp, are aceleași discursuri ca și Gheorghe Ciuhandu în 1996 sau 2000”. Cătălin Tiuch a apreciat și că este eronat modul în care edilul liberal înțelege să refuze să procedeze în conformitate cu practici consacrate de lobby, la care recurg politicieni din alte țări europene, ce acționează constant și susținut în favoarea susținerii proiectelor comunităților din care fac parte. Deputatul social-democrat  a opinat și că ar fi recomandabil, măcar în spiritul unei politeți elementare, ca primarul Timișoarei să întoarcă vizita miniștrilor PSD care au vizitat Timișoara: „Cred că ar trebui să întoarcă vizitele miniștrilor Guvernului Ponta, care au venit la Timișoara”. Şi apreciază că, pentru o schimbare profundă a modului în care se face politică, este nevoie de un alt nivel de comunicare în politică și de renunțarea la ceea ce a numit a fi „discursul public în care ne ostracizăm și ne victimizăm”. În plus, opinează deputatul social-democrat, este nevoie și de exercitarea rolului critic al presei la adresa prestației politicienilor. Întrucât, în caz contrar, politica va continua să nască monștri: „Presa ar trebui să ne critice cât mai mult, să ia la puricat acţiunile noastre ca politicieni, pentru că altfel naştem monştri”.

Print Friendly, PDF & Email