Deputatul PNL Marilen Pirtea propune şase măsuri pentru intervenția economică responsabilă în pandemie

Sursă foto: PNL Timiş

În contextul în careTimișul se află în scenariul roșu, cu o incidență foarte mare a noilor cazuri de infectare cu Sars-CoV-2, cu capacitățile ATI supra-aglomerate, singura manieră viabilă, aflată la îndemână, este o abordare responsabilă a economiei, pentru evitarea unei scăderi economice grave și a unei eventuale recesiuni abrupte, consideră deputatul liberal Marilen Pirtea.

 

Întâlnirile și dialogul pe care deputatul liberal Marilen Pirtea le-a avut cu reprezentanții mediului de afaceri din Timiș și de la nivel național au dus, spune el, la conturarea câtorva soluții, din primul pachet de urgență, pe care le așteaptă mediul de afaceri, și toți cei care vor un reviriment al funcționării economiei, grav afectate de restricțiile din pandemie. Printre aceste soluții, adaugă Marilen Pirtea, se află:

  1. Reducerea TVA pentru livrarea preparatelor alimentare, de la 9% la 5%;
  2. Amânarea plății impozitelor și reducerea impozitelor anuale pe clădiri, datorate pentru anul 2021, cu o cotă de 50%, pentru clădirile nerezidențiale, aflate în proprietatea persoanelor fizice / juridice, folosite pentru activitatea economică specifică domeniului HoReCa sau date în folosință printr-un contract de închiriere;
  3. Reducerea sau scutirea de la plată a impozitelor pe active, pentru perioadele de carantină, pentru domeniul HoReCa;
  4. Impulsionarea recuperării întârzierilor în rambursările de TVA către companii;
  5. Creșterea acoperirii termenelor de valabilitate pentru măsuri de susținere a muncii flexibile și angajărilor (kurzarbeit, șomaj tehnic, angajare șomeri);
  6. Exceptarea antreprenorilor HoReCa de la aplicarea ratei incidenței de 3 la mie pentru restricționarea activității, întrucât nu există studii concrete care să demonstreze legătura directă dintre funcționarea restaurantelor și creșterea cazurilor de îmbolnăvire.

Reușita depinde de noi, pentru a aduce cele mai bune argumente și a schimba procedurile aplicate firmelor și mediului antreprenorial, în perioada restricțiilor provocate de pandemie și în perioada post-pandemie, pentru ca să ajutăm economia reală să treacă peste această încercare limită, într-un mod rezilient. Avem multe idei bune, rămâne ca să le punem într-un făgaș corect și să le găsim căi de legiferare și adoptare în practica fiscală și administrația centrală și locală, cât mai repede, pentru o redresare economică imediată”, declară deputatul PNL Marilen Pirtea.

 

Print Friendly, PDF & Email