Deputatul PMP Cornel Sămărtinean cere majorităţii din Camera Deputaţilor votarea reducerii numărului de parlamentari

La nouă ani de la decizia referendumului privind reducerea numărului de parlamentari, Partidul Mișcarea Populară reamintește majorității parlamentare că voința electoratului este suverană și trebuie respectată.

 

Senatul a adoptat tacit, în septembrie, proiectul pentru modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, o iniţiativă a Partidului Mișcarea Populară.

Acest proiect de lege are în vedere reducerea numărului de mandate de senator şi deputat. Astfel, se propune majorarea normei de reprezentare pentru deputaţi la 101.000 de locuitori, iar pentru senatori, la 203.000 de locuitori. De asemenea, se propune ca numărul mandatelor de deputat dintr-o circumscripţie electorală să fie de cel puţin trei, faţă de cel puţin patru, cum este în prezent.

Deputatul PMP de Timiş Cornel Sămărtinean, preşedintele PMP Timiş, reaminteşte că această propunere legislativă a fost depusă ca urmare a voinței liber exprimate de români, în anul 2009. În 22 octombrie 2009, preşedintele de atunci al României, Traian Băsescu, a emis Decretul pentru organizarea unui referendum naţional, referendum care a vizat consultarea cetățenilor cu privire la trecerea la parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari.

Pentru PMP prioritar este interesul și voința cetățeanului. De aceea, astăzi, la nouă ani de la referendum, PMP reamintește majorității parlamentare din Biroul Permanent al Camerei Deputaților că voința electoratului în aplicarea rezultatului referendumului din 2009 privind reducerea numărului de parlamentari la 300 este suverană și trebuie respectată, fiind imperios necesar ca acest demers legislativ să fie dezbătut și votat cât mai repede și de către Camera Deputaților, care este cameră decizională”, mai spune deputatul Cornel Sămărtinean.

Print Friendly, PDF & Email