Deputatul PMP Cornel Sămărtinean: “A doua opinie medicală gratuită este un drept al pacientului”

Conform studiilor Institutului Naţional de Diagnostic, unul din zece pacienţi primeşte un diagnostic greşit, iar peste jumătate dintre pacienţii români se tem că ar putea primi un diagnostic incorect sau un plan de tratament ineficient, declară deputatul PMP de Timiş Cornel Sămărtinean. Acesta atrage atenţia că anomaliile sistemului legislativ din domeniul medical se răsfrâng în mod negativ asupra pacienţilor, iar consecinţele sunt, de cele mai multe ori, dramatice.

 

În cazul Legii 46/2003, spune el, cadrul legislativ nu poate fi aplicat din cauza lipsei normelor metodologice. Astfel, deşi articolul 11 prevede că “pacientul are dreptul de a cere şi de a obţine o altă opinie medical”, din cauza lipsei normelor de aplicare a legii, acesta este privat de a doua opinie medicală, iar dacă doreşte să o obţină este nevoit să apeleze la clinici private, suportând costurile acestei noi investigații.

“Cel mai des a doua opinie este cerută în cazul afecţiunilor grave, din sfera bolilor cardiovasculare, neurologice şi oncologice. În Franţa a doua opinie medicală este un serviciu inclus în pachetul de bază al asiguraţilor, iar în Marea Britanie, medicii de familie lucrează în echipă, pentru a exista cel puţin două opinii atunci când stabilesc un diagnostic. În România, Ministerul Sănătății nu a întreprins niciun demers pentru a-i informa pe români cu privire la drepturile pe care le au, astfel că pe fondul lipsei de informare, mulţi nu apelează la o a doua opinie medicală”, mai spune Cornel Sămărtinean.

Având în vedere faptul că în România mai puţin de 1% dintre pacienți cer o a doua opinie medicală, din cauza lipsei de informare și preocupare a Ministerului Sănătății, acesta i-a solicitat ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, să transmită care este stadiul elaborării normelor metodologice, astfel încât Legea nr. 46/2003 să devină cât mai urgent aplicabilă şi să comunice când vor beneficia pacienţii români, efectiv şi gratuit, de acest drept prevăzut de lege.

Print Friendly, PDF & Email