Deputat PNL Marilen Pirtea: „Universitate, administrație şi antreprenoriat reprezintă triunghiul anti-criză economică”

Recentele anunțuri ale unor companii productive din zona de vest că îşi închid capacitățile de producție produc îngrijorare în toate mediile publice. „Universitate, administrație şi antreprenoriat reprezintă triunghiul anti-criză economică”, spune deputatul liberal Marilen Pirtea.

 

Companii importante precum Nestle, Rieker, Leoni, KSS sau Rosko Textil își reduc sau își închid capacități de producție din vestul ţării, în care era angajat personal de calificare medie. În discuție sunt câteva mii de locuri de muncă, din județele Timiș și Arad, care vor fi reduse.

“În situația în care vestul țării reprezintă, economic, prima regiune a României ca cifră a exporturilor, cu o dominație a valorii exporturilor realizată de firme internaționale, care își transferă produse finite în rețelele logistice de distribuție, este simplu de înțeles că scenariul unei involuții economice a zonei de vest se poate dovedi plauzibil”, atrage atenţia Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiş şi vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Acesta adaugă că riscul unei scăderi economice poate fi evitat prin soluții pragmatice de intervenție, prin care să fie înlocuită scăderea valorii economiei productive prin stimularea și creșterea economiei terțiare, cea care implică locuri de muncă de înaltă specializare.

Soluțiile, spune Marilen Pirtea, nu pot veni decât din investițiile și sprijinul reciproc, pe relația dintre administrațiile locale și sistemul de educație: „Învățământul dual-profesional poate să fie un driver de stabilizare a unităților productive, pentru că unul dintre motivele din cauza căruia încep să se închidă capacitățile productive este chiar grava criză de specialiști din calificările profesionale cerute în diversele domenii productive. Pe de altă parte, dezvoltarea și înalta specializare universitară sunt la fel de importante, ca driver al creșterii economice, dat fiind că înlocuirea producției de bunuri și componente prin investiții ale economiei terțiare, de cercetare-dezvoltare și înaltă tehnnologie, nu va fi posibilă fără o extindere vizionară în direcția creșterii specializărilor universitare, fără multiplicarea numărului de absolvenți ai programelor universitare de înaltă specializare, necesari pentru calificările viitorului”, indică deputatul liberal.”

Totuși, mai spune deputatul liberal Marilen Pirtea, multe investiții strategice din zona de vest cresc și prognozează creșteri accentuate, cu condiția, însă, de a fi garantază creșterea bazinului de specialiști cu calificări superioare, „care nu pot să provină decât din programele de formare universitare sau chiar din programele post-universitare, susținute în comun prin relația dintre universități, administrație și antreprenori – triunghiul anti-criză economică, soluția dezvoltării sustenabile”.

Marilen Pirtea atenţionează că a trecut timpul când economia României era un magnet pentru investitorii care căutau forță de muncă ieftină și calificată, utilizabilă mai ales pentru profesiile din zona productivă, cu grad scăzut de tehnologizare: „Acum, raportul ocupării personalului în zona de vest se schimbă în favoarea calificărilor înalte, integrate centrelor de dezvoltare și hub-urilor cu tehnologii de vârf.”

 

Print Friendly, PDF & Email