Deputat PNL Marilen Pirtea: “Taxa pe lăcomie îndreaptă România către recesiune”

Ordonanța 114/2018, a “Taxei pe lăcomie”, adoptată în grabă la finalul lunii trecute, vorbeşte de la sine despre un populism disperat al Guvernului, spune deputatul liberal Marilen Pirtea şi atrage atenţia că aceasta a început să producă efecte economice negative în cascadă.

 

“Fără să verifice în niciun fel posibilele efecte economice ale acestei decizii guvernamentale, care face trimitere la multe domenii ale vieții economice, Ordonanța «Taxei pe lăcomie» a început să producă rezultate negative în cascadă, mai ales prin indicii declinului bursier, prin indicii cotațiilor acțiunilor bancare și ai funcționării sistemului energetic. Într-un termen foarte scurt de la adoptare, economia reală a început să transmită semnale negative deosebit de clare asupra greșelilor de abordare, dar și tehnice, ale acestei măsuri luate de Guvern. Mai ține doar de timpul de reacție publică a unei mase critice a operatorilor economici și a societății în general pentru ca să devină evident și pentru Guvern că este inevitabilă abrogarea aceastei măsuri populiste și pripite, pentru ca efectele negative pe care le generează să nu afecteze iremediabil sănătatea economică a României”, declară Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiş şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Acesta anunţă că PNL va cere de urgență în Parlament exprimarea unui vot de respingere a Ordonanței 114, avertizând că impactul negativ al acesteia este multiplu: “Sunt afectate domenii esențiale, precum securitatea energetică, sectorul bancar, industria de telecomunicații, stabilitatea pe termen lung a acumulărilor persoanelor fizice în fondurile private de pensii, funcționarea industriei construcțiilor, dobânzile titlurilor de stat, iar acestea sunt doar efectele primului val de consecințe economice negative.”

În privința efectelor din domeniul pieței de energie, mai spune Marilen Pirtea, introducerea impozitului pe cifra de afaceri a operatorilor din domeniul energetic va crea efecte în cascadă, concretizate în scumpiri ale serviciilor pentru consumatori: “Impactul la bursă, resimțit încă din prima zi de după adoptarea Ordonanței, s-a îndreptat asupra principalelor companii din domeniul energetic, în cote alarmante: indicele BET – NG a scăzut cu 9,75%, respectiv Romgaz cu 8,57%, Transgaz cu 4,22%, OMV-Petrom cu 9,22% și Conpet cu 4,70%.” În plus, subliniază, el, anunțarea din partea consilierului Darius Vâlcov a faptului că taxa pe active va fi plătită trimestrial a generat imediat reculul acțiunilor Băncii Transilvania încă 9% și ale BRD cu 6%, operatori bancari strategici.

Marilen Pirtea avertizează că efectele în lanț ale scumpirilor din energie se vor reflecta în scumpirea creditelor atât pentru gospodării, cât și pentru companii, în scumpirea finanțării pentru creditele guvernamentale, și chiar și în nerealizarea investițiilor, din cauza scumpirii capitalului.

În piața energetică, adaugă el, adaugă el, consecințele majore se vor vedea în sectorul gazelor naturale, unde înghețarea prețului va conduce la previzibilele renunțări la investițiile din exploatațiile off shore și on shore, care vor deveni nerentabile. În aceste condiții, independența energetică a România va avea de suferit.

În sistemul bancar, estimează Marilen Pirtea, impozitul asupra activului bancar va produce efecte catastrofale asupra economiei românești, prin reducerea creditării și prin dezintermedierea financiară: “Profitabilitatea băncilor va scădea și, implicit, dividendele acționarilor se vor diminua. Suportatorii măsurii rămân tot consumatorii de credite, băncile introducând aceste costuri în dobânzi și comisioane.”

Iar în piața strategică a telecomunicațiilor, mai spune deputatul liberal, modificările pregătite prin Ordonanța 114 vor afecta iremediabil dezvoltarea economiei digitale și interesele utilizatorilor pe termen lung, aceștia fiind cei care vor suporta creșterile de costuri prin majorări de tarife: “Ca un efect suplimentar, introducerea impozitului pe cifra de afaceri, aferentă comunicațiilor mobile din generațiile 2, 3 și 5, va conduce la scăderea investițiilor în infrastructura specifică domeniului.”

Marilen Pirtea apreciază că impactul Ordonanței 114 asupra funcționării Pilonului II de pensii va însemna dificultăți semnificative pentru funcționarea fondurilor private, putându-se ajunge chiar la ieșirea acestora de pe piața românească. “Introducerea prin Ordonanță a opțiunii contributorilor de a-și retrage cotizațiile după o perioadă de numai cinci ani (aplicabilă pentru cea mai mare parte a contributorilor) va conduce la retragerea masivă a acestor fonduri. Valoarea totală a contribuțiilor în discuție este de peste 10 miliarde de euro, iar retragerea acestor fonduri acumulate va periclita semnificativ șansele asiguraților de a beneficia de pensii decente peste un orizont de 20 de ani, atunci când piața forței de muncă va fi grav dezechilibrată. Având în vedere că sistemul pensiilor private a fost lovit din două direcții (pe de-o parte de majorarea capitalului social al asiguratorilor, ceea ce presupune indisponibilizarea unor sume ce puteau fi investite, și, pe de altă parte, de plafonarea veniturilor prin limitarea comisioanelor), este foarte posibil ca fondurile private să se retragă din România, cu efecte catastrofale economice și sociale”, explică deputatul PNL.

Acesta mai spune că şi titlurile de stat vor fi afectate prin aplicarea Ordonanței 114, rata curentă a dobânzii depășind deja 5%, deja cea mai ridicată rată din UE, rezultat imediat ce va crea condițiile pentru noi presiuni bugetare și noi creșteri ale ROBOR, băncile fiind presate astfel să ceară dobânzi mai mari gospodăriilor și companiilor.

Iar efectele de pe Bursă ale aplicării Ordonanței 114 sunt imediate și semnificative, cu scăderi care nu au mai fost recuperate, adaugă Marilen Pirtea. Acesta reaminteşte că doar în 19 decembrie 2018, de pe Bursa de Valori din București au dispărut 6 miliarde de lei din capitalizarea bursieră, cea mai mare scădere zilnică din ultimii zece ani.

Sub pretextul unor așa-zis necesare reașezări de praguri de impozitare și măriri ale contribuțiilor, aplicate mai multor categorii de contribuabili mari, Guvernul a decis aplicarea unor taxe împovărătoare pentru companiile mari, bănci, operatori de gaze, companii de asigurări și de telecomunicații, fără să ofere siguranța unor estimări corecte ale efectelor prin studii de impact”, adaugă liberalul Marilen Pirtea.

Acesta avertizează că hazardul economic în care Guvernul PSD-ALDE a împins economia românească va produce consecințe multiple pentru toți cetățenii, mai ales pentru salariați, “care se vor traduce în scăderea standardelor de viață atât pe termen scurt, dar și pe un orizont de termen mediu și lung, un ansamblu de consecințe care vor conduce România către recesiune”.

Print Friendly, PDF & Email