Deputat PNL Marilen Pirtea: „Talciocul certificatelor profesionale fără cursuri este ilegal și imoral”

Deputatul liberal Marilen Pirtea condamnă „talciocul certificatelor profesionale fără cursuri” şi spune că este momentul ca mediul universitar din România să reacționeze față de pericolele și vulnerabilitățile pe care Ministerul Educației Naționale le generează prin lipsa aplicării standardelor în cazul școlilor profesionale.

 

„Investigații de presă au dezvăluit recent faptul că se întâlnesc foarte des, în mai multe județe, companii de certificare și pregătire a personalului care aplică practici ilegale și imorale, «vânzând» certificate profesionale, recunoscute în Uniunea Europeană, situații necunoscute și complet ignorate de către Autoritatea Națională pentru Calificări, cea care autorizează aceste firme și ține evidența diplomelor. Tolerând aceste situații, Ministerul Educației Naționale este coautor al gravelor deservicii ce ne sunt aduse tuturor de către firmele care eliberează certificate fără susținerea cursurilor și examinărilor, așa cum impun regulile și normele învățământului”, declară Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiş şi președintele Comisiei de educație a PNL.

În unele domenii, atrage acesta atenţia, respectivele practici pot fi pericol pentru viețile oamenilor, căci pregătirea neadecvată din domenii sensibile, așa cum este cel sanitar, spre exemplu, poate să ducă la mari neplăceri și la cazuri grave de malpraxis.

Școlile postliceale de asistente medicale pot genera, uneori, adevărate pericole la adresa pacienților, prin asistentele și asistenții cu diplome luate doar prin plata taxelor de școlarizare. Cazul este pe larg relatat de când televiziunea publică suedeză a prezentat situația unor asistente medicale nepregătite, provenite din România, generând o serioasă umbră de îngrijorare despre efectele negative ale libertății de circulație în piața europeană a muncii, dar mai ales despre sistemul privat de învățământ din România, certificat de Ministerul Educației”, explică liberalul Marilen Pirtea.

Acesta reaminteşte de studii ale ONU potrivit cărora, între 2000 și 2017, România a avut cea mai mare creștere a stocului migrației dintre țările UE, cu o creștere de 287%. „Pe primul loc în topul migrației specialiștilor se află cele 18.597 asistente medicale și cei 12.103 medici înregistrați în statisticile oficiale, după care urmează cadrele didactice,  care sunt astfel pe locul al treilea, peste 6.500 de profesori de liceu și gimnaziu, învățători și educatori emigând din România și cerând recunoașterea profesiei în țările UE. Este un semnal de gravă criză a funcționării instituționale, a aplicării regulilor de control în sistemul de învățământ din România, dacă nu reușim să menținem un control strict al condițiilor de acordare a certificatelor nici măcar pe segmentul specialiștilor cu pregătire medie certificate, segment unde se numără cei mai mulți români plecați să lucreze în alte țări UE”, subliniază deputatul Marilen Pirtea.

Acesta consideră că este momentul ca mediul universitar din România să reacționeze față de pericolele și vulnerabilitățile pe care Ministerul Educației Naționale le generează prin lipsa aplicării standardelor în cazul școlilor profesionale. Una dintre soluțiile realiste, opinează deputatul liberal, este arondarea firmelor abilitate să ofere cursuri postliceale către universitățile din principalele centre universitare ale țării, iar programele lor de pregătire să fie supervizate de centrele pentru pregătirea personalului didactic aparținând universităților.

„Mai sunt posibile și alte formule prin care se poate optimiza calitatea pregătirii postliceale din aceste școli private. Cel mai important semnal public este, însă, prea puțin exprimat, este expresia de voință a ministerului pentru a face curățenie într-un adevărat hățiș de ilegalități. Acum sunt tolerate multiplele interese economice aflate în spatele emiterii ilegale a certificatelor de specializare profesională postliceală, iar calitatea pregătirii este grav neglijată, cu responsabilitatea directă a Ministerului Educației Naționale, prin Autoritatea Națională pentru Calificări”, conchide liberalul Marilen Pirtea.

Print Friendly, PDF & Email