Deputat PNL Marilen Pirtea: „România se împrumută mai scump decât Grecia”

România a ajuns să se împrumute mai scump decât Grecia, avertizează deputatul PNL Marilen Pirtea. Acesta acuză că analfabetismul economic dovedit de Guvernul PSD a adus România pe marginea prăpastiei numită recesiune.

 

La sfârșitul primelor opt luni din acest an, deficitul bugetar a ajuns la 14,6 miliarde de lei, respectiv 1,54% din PIB, cel mai mare deficit bugetar din perioada de după criză, adică din ultimii opt ani, spune Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiş şi vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Acesta acuză incompetența Guvernului, despre care afirmă că îngroapă țara în împrumuturi tot mai scumpe: „Actualul Guvern a împrumutat aproximativ 30 de miliarde de lei, doar de la începutul anului 2018, la care se adaugă 2 miliarde de euro și 1,2 miliarde de dolari. Azi, România se împrumută mai scump decât Grecia. Acest dezechilibru cronicizat este și un efect al deprofesionalizării administrației centrale, care produce efecte cu rezultate directe asupra colectării veniturilor fiscale.”

Marilen Pirtea mai spune că Executivul ignoră complet semnalele venite din economie şi dă ca exemplu adâncirea deficitului de cont curent, care a ajuns la 4,8 miliarde de euro, la sfârșitul lunii iulie, în creștere cu 15,6% față de perioada similară a anului trecut.

Marilen Pirtea îndeamnă guvernanții să plece urechea spre semnalele venite din economie și de la partenerii externi: „Investițiile străine directe la şapte luni se situează la doar 2,3 miliarde de euro, una dintre cele mai scăzute ponderi în PIB din ultimii ani și una dintre cele mai scăzute din Europa Centrală și de Est. Tot la şapte luni, numărul firmelor nou înființate a scăzut cu 5% față de aceeași perioadă a anului trecut. FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană prognozează creșterea economică a României în jurul valorii de 4% pentru acest an, în timp ce actualul executiv mizează pe o creștere de 5,5%, nivel țintă considerat de guvernanți și pentru construcția bugetului. Dacă prognoza de 5,5% nu se materializează, e aproape sigur că bugetul va fi și mai dezechilibrat, iar deficitul bugetar va depăși valoarea de 3% din PIB.”

O reacție puternică, atrage atenţia deputatul liberal, vine și din partea instituțiilor europene şi susţine că mesajul Comisiei Europene, care a avertizat din nou Romania în legătură cu deficitul excesiv – „România este într-o mașină care merge cu 170 km/h, nu știm dacă funcționează frânele, familia noastră este în mașină și șoferul tot apasă pe pedala de accelerație” – a rămas neauzit la Palatul Victoria”.

„Guvernul și-a ratat constant obiectivele de colectare, dar, cu toate acestea, la rectificare au adăugat «din pix» venituri suplimentare de 10 miliarde de lei. Este absurd, este împotriva aritmeticii. Semnalele îngrijorătoare vin din toate direcțiile: din statistici, din economie, de la reprezentanții oamenilor de afaceri, de la instituțiile europene. Politicile imprevizibile ale actualilor guvernanți, total decuplați de la reguli fiscale elementare, împing țara pe marginea prăpastiei. Cifrele vorbesc de la sine. Vedem cum de la o zi la alta situația bugetară se deteriorează, azi având un dublu deficit, cu efecte critice pentru economia țării. Atât deficitul bugetar, cât și deficitul de cont curent, împing spre o conjunctură  negativă a deficitelor gemene ce pot evolua exponențial pe spirala incontrolabilă a recesiunii”, atenționează vicepreședintele Camerei Deputaților.

Print Friendly, PDF & Email