Deputat PNL Marilen Pirtea: „România merită ridicarea vizelor SUA și includerea în Spațiul Schengen”

Foto: Constantin Duma

Faptul că România este complet angajată în efortul internațional pentru apărarea valorilor lumii libere, în contextul inveziei ruse din Ucraina, avantajează România pentru obținerea deciziilor de liberalizare a regimului vizelor pentru SUA, dar și pentru aderarea la Spațiul Schengen, consideră deputatul liberal Marilen Pirtea.

 

„Problema vizelor pentru români este legată de legislația strictă a Statelor Unite, ce cuprinde parametri exacți pentru accesul în programul Visa Waiver, cât și de unele probleme structurale, România acționând pentru a demonstra progresele așteptate, în privința statului de drept și a respingerii crimei organizate și traficului de persoane. Totuși, cel mai important criteriu este cel al pragului-limită pentru respingerea cererilor de vize, ștacheta fiind fixată la cel mult 3 procente, în prezent cererile din România situându-se acum la circa 10 procente. Totuși, acum este momentul unei negocieri tranșante pentru obținerea liberalizării regimului vizelor, având în vedere că din cadrul UE doar România, Bulgaria și Cipru nu fac parte din programul Visa Waiver, în timp ce, dintre țările membre NATO, doar România, Bulgaria și Turcia nu fac parte din acest program”, declară deputatul liberal Marilen Pirtea.

Visa Waiver ESTE un program prin care cetățenii țărilor asociate pot intra fără viză pentru o perioadă de 90 de zile pe teritoriul SUA.

În privința aderării României la Spaţiul Schengen, mai spune acesta, este evident, de mai mult timp, că asistăm la un blocaj strict politic care se poate rezolva în contextul noilor provocări de securitate și al realinierilor și regrupărilor politice din aceste zile. „Guvernul României a respectat grila tehnică de aderare, criteriile tehnice fiind îndeplinite, în acord cu mecanismele specifice spaţiului Schengen. Opoziția politică de până acum poate fi depășită prin apelul la parteneriatul nostru special cu Franța, care deține Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, dar și prin deschiderea Germaniei, într-un orizont mai larg al țărilor membre UE care se solidarizează în aceste zile și mai mult, pentru un viitor comun liber și prosper”, conchide deputatul PNL Marilen Pirtea.

 

Print Friendly, PDF & Email