Deputat PNL Marilen Pirtea: „Rezultatele economice din noiembrie dau frisoane”

Datele economice consolidate la finalul lunii noiembrie arată că există o perspectivă îngrijorătoare a depășirii deficitului bugetar limită de 3%, declară deputatul liberal Marilen Pirtea.

 

„Calculele preliminare la 11 luni indică o proiecție de 26 miliarde lei, respectiv 2,73% din PIB, ceea ce echivalează cu o majorare explozivă, de 0,5%, produsă doar în luna noiembrie, după ce la final de octombrie deficitul era de  20,9 miliarde lei, respectiv 2,2% din PIB”, spune Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiş şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Acesta avertizează că declinul investițiilor publice, situate în 2018 la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani, și scăparea de sub control a cheltuielilor publice accentuează atât riscul, cât și efectele unei depășiri a limitei deficitului bugetar: „După ce cheltuielile bugetului de stat au ajuns, în primele zece luni ale anului, la 253,2 miliarde lei, în creștere cu 18% față de aceeași perioadă din 2017, iată că ele cresc necontrolat și în noiembrie, inducând un fenomen grav de derapaj al deficitului bugetar, cu peste 0,5% din PIB-ul anual doar luna trecută. Evoluția este marcată mai ales de creșterea cu 25% a cheltuielilor de personal față de 2017. Se înregistrează majorări semnificative în cazul bugetului fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, cât și în cazul bugetelor instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții bugetare. În plus, și cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu 10%”.

Deși Guvernul caută să tempereze criticile experților față de derapajele politicilor sale, proiecțiile rezultatelor economice înaintea ultimei luni din 2018 sunt de natură să dea frisoane specialiștilor, atrage atenţia deputatul liberal.

Absența unei politici guvernamentale preventive s-a agravat în noiembrie, iar dacă această tendință va continua și în ultima lună din 2018, vom asista la un rezultat de 3,2 – 3,3% deficit bugetar anual, un rezultat ce va vulnerabiliza grav economia țării pentru 2019 atât în fața actorilor economici, cât și în raport cu evaluările agențiilor de rating și ale organismelor economice internaționale”, mai spune Marilen Pirtea.

Print Friendly, PDF & Email