Deputat PNL Marilen Pirtea: „Respectul pentru vocația de profesor poate fi recuperat”

Foto: Facebook Marilen Pirtea

Meseria de profesor nu semai află în topul profesiilor spre care copiii să aspire, arată sondaje recente. Deputatul PNL Marilen Pirtea spune că există soluţii care să recupereze respectul pentru vocația de profesorşi să redeschidă dorința tinerilor de a urma această profesie.

 

Deputatul PNL Marilen Pirtea aduce în discuţie evaluările recente realizate de ONG-ul SuperTeach care au arătat că în România meseria de profesor nu se află în top 15 profesii spre care copiii să aspire, ceea ce îi determină pe cei de la SuperTeach să conchidă că aceasta este o realitate foarte puțin convenabilă, de la care e însă important să pornească reformarea sistemului de învățământ și reforma educației în ansamblu.

„Este timpul să considerăm că a readuce la un alt nivel respectul și aspirația pentru meseria de profesor devine un obiectiv de interes național”, declară Marilen Pirtea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Modul cel mai direct în care pot fi schimbate mentalitățile, mai spune deputatul liberal, face apel la exemplele de urmat, dascălii, recunoscuți drept buni mentori ai copiilor și ai colegilor lor, profesorii cu talent pedagogic recunoscut: „Ei sunt recunoscuți în fiecare școală, liceu, universitate, sunt reperele la care se raportează o întreagă comunitate. Spre aceste profesoare și acești profesori se îndreaptă cele mai realiste așteptări de reformă din educație. Dacă aducem în centrul dezbaterilor din educație exemplele incontestabile de oameni respectați din școli, cu siguranță vom redeschide dorința tinerilor de a îmbrățișa această nobilă profesie. Este o șansă pe care nu o dăm doar tinerilor care sunt astăzi în școli, ci și celor ce vor trece prin anii de școală în viitor, căci efectele modelelor educative se văd din generație în generație, pe un orizont de timp de zeci de ani.”

Print Friendly, PDF & Email