Deputat PNL Marilen Pirtea: „PSD-ALDE sacrifică pensiile viitoare ale tinerei generații de azi pentru a plăti în prezent pensii speciale, cu o țintă evident electorală”

Deficitul sistemului de pensii este acum de aproximativ 33%, adică dintr-un total de trei lei necesari pentru plata pensiilor, un leu este împrumutat. „Acest leu majorează datoria publică strict pentru consum, în dauna investițiilor în construcția de autostrăzi, sau în sistemul de sănătate și în cel de educație”, avertizează deputatul PNL Marilen Pirtea.

 

Ministrul Finanțelor anunță că Pilonul II de pensii va deveni opțional, salariatul urmând să opteze dacă își va îndrepta contribuția de 3,75% spre Pilonul I sau spre Pilonul II. Decizia, atrage atenţia deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, Camera Deputaților, este luată exagerând nejustificat competențele Statului ca manager financiar şi reprezintă o eroare gravă pe care guvernanții sunt gata să o treacă la capitolul deciziilor unilaterale.

Acesta reaminteşte că Statul dorește să naționalizeze parțial Pilonul II, ceea ce înseamnă că se transferă din sumele strânse lunar de fiecare dintre noi în cadrul Pilonului II, pentru a acoperi promisiunile electorale: „Adică, Statul uzează de economiile fiecăruia dintre noi pentru a plăti pensii curente mai mari.”

Marilen Pirtea mai spune că, şi dacă și-ar dori să aplice soluții eficiente, PSD nu are cum să consolideze fondurile de pensii în acest fel, pentru că haiducismul fiscal și social nu poate fi sustenabil. Deputatul liberal atrage atenţia că, în momentul de față, deficitul sistemului de pensii este de aproximativ 33%, „adică dintr-un total de trei lei necesari pentru plata pensiilor, un leu este împrumutat. Acest leu majorează datoria publică strict pentru consum, în dauna investițiilor în construcția de autostrăzi, sau în sistemul de sănătate și în cel de educație”.

Soluția naționalizării pilonului II, avertizează Marilen Pirtea, înseamnă pensii mai mici pentru actualii angajați: „Sistemul solidarității între generații va ajunge falimentar și se va prăbuși cu totul atunci când prima generație «baby boom» (cunoscută și ca «decreței», în țara noastră) va atinge pragul pensionării, când raportul dintre angajați și pensionari se va schimba, iar pensiile plătite de viitorii angajați viitorilor pensionari vor fi mai mici decât sunt în prezent. Este clar pentru orice judecată economică rațională că singura soluție viabilă este consolidarea Pilonului II și a Pilonului III”.

Invocând calculele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România, Marilen Pirtea spune că randamentul Pilonului II este de 10,1%, ținând seama de o inflație medie de 3,3%. Contribuția medie lunară efectivă la pensia privată obligatorie este în prezent de 146 lei (conform ASF), ceea ce, într-un interval de 20-30 de ani, la un randament mediu anual de 7%, conduce la un activ acumulat de 97.460 de lei (20 de ani) – 211.133 (30 de ani).

Ieșirea la pensie cu o speranță de viață de 15 de ani, echivalând cu o perioadă de primire a pensiei timp de 180 de luni, explică deputatul liberal, presupune că pensia privată obligatorie va asigura un venit suplimentar lunar la pensie de 360 de lei, după 20 de ani de contribuție, şi 782 de lei, după 30 de ani de contribuție.

„Pentru un angajat care astăzi are 35 de ani și care va cotiza câte 146 de lei lunar, care are o speranță de viață de 80 de ani, se va genera o pensie suplimentară aferentă Pilonul II de 782 de lei (ce se va plăti peste ceea ce azi se plătește din Pilonul I), adică aproape cât pensia medie din anul 2017 (de 1026 de lei). Așadar, calculele arată că pensia suplimentară generată prin Pilonul II va majora pensia medie de azi cu 76%, un rezultat de acumulare și management financiar absolut pozitiv”, declară deputatul liberal.

Pentru un angajat care azi are 45 de ani și care va contribui 20 de ani până la pensie, suma de pensie suplimentară generată prin Pilonul II va fi de 360 de lei. Pensiei generate de Pilonul I i se vor adăuga 360 de lei, astfel că pensia suplimentară generată de Pilonul II va majora pensia medie de azi cu 35%.

Un tânăr de 25 de ani care azi intră pe piața forței de muncă, un tânăr absolvent de master, spre exemplu, care va contribui timp de 40 de ani la Pilonul II cu un cuantum de 146 de lei pe lună, fără o valoare deja acumulată de 5300 de lei (așa cum am considerat pentru celelalte 3 exemple), la sfârșitul celor 40 de ani de muncă va avea acumulată o sumă de 338.239 lei, adică o pensie suplimentară de 1252 de lei, care va dubla pensia generată de Pilonul I.

Deputatul PNL acuză actuala coaliție PSD-ALDE că aplică o politică de tip „după noi potopul”: „Se sacrifică pensiile viitoare ale tinerei generații de azi pentru a plăti în prezent pensii speciale, cu o țintă evident electorală. PSD și ALDE amanetează șansele de bunăstare a tinerei generații și a actualilor angajați, refuzând să înțeleagă faptul că sistemul de pensii nu are ca durată de viață doar orizontul anului 2020, an electoral, ci reprezintă cheia înțelegerii și păcii dintre generații, pe termen lung.”

Print Friendly, PDF & Email