Deputat PNL Marilen Pirtea: „Propunerea PSD de reducere a abandonului școlar cu peste 50%, în trei ani, este utopică”

Intenția PSD de a reduce rata abandonului școlar cu mai bine de 50% în trei ani va rămâne acolo unde a fost lansată, pe Facebook, estimează deputatul PNL Marilen Pirtea. Acesta consideră utopic termenul de trei ani.

 

Încadrarea temporală a unui asemenea demers, de reducere a abandonului școlar cu peste 50%, în trei ani, trebuie să rezulte din analize concrete, în baza unor proiecte bine definite, spune deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea, coordonatorul Comisiei de Educație, Cercetare, Tineret și Sport a PNL. Iar pentru acest lucru, adaugă el, ar trebui să se lucreze pe toate direcțiile, de la scoaterea românilor din sărăcie, la incluziunea socială a categoriilor defavorizate, care sunt demersuri de lungă durată, ce depășesc atribuțiile Ministerului Educației.

Una din principalele direcții de acțiune în reducerea abandonului școlar este direcționarea masivă de investiții în învățământul profesional, unde majoritatea școlilor funcționează cu aparatură din anii 80. Un an l-am pierdut deja. Pesediștii au tăiat investițiile, iar politica lor fiscală nu a lăsat loc de așa ceva”, declară Marilen Pirtea.

Un pas în direcția corectă, apreciază deputatul liberal, ar fi să se renunțe la numirile politice, dat fiind că, spune el, până și directorii de școli din rural au nevoie de gir politic. „În 2016, 37.5% dintre elevii din școlile rurale au luat sub nota 5 la Evaluarea Națională, comparativ cu 15% în școlile de la oraș. Aceste discrepanțe sunt și rezultatul managementului defectuos de la nivelul școlilor, perpetuat de ingerințele politicului, lipsa de competențe fiind cu atât mai stridentă în comunitățile mici”, acuză Marilen Pirtea.

Acesta mai spune că rata abandonului şcolar va scădea când românii nu vor mai fi nevoiți să emigreze, alungați de corupție și de politicile economice lipsite de predictibilitate. „Anual, zeci de mii de copii pleacă peste graniță alături de familiile lor, pentru un viitor mai sigur decât le oferă guvernanții noștri. Potrivit cifrelor prezentate de autoritățile europene, din totalul tinerilor români cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, aproape 31% trăiesc în condiții de privare materială severă, iar peste 43% sunt în situație de risc de sărăcie. Este dreptul lor să-și caute un trai mai bun în țări care practică meritocrația, nu nepotismul, una dintre cele mai răspândite forme de corupție”, afirmă Marilen Pirtea.

Acesta mai spune că  „a-ți propune să reduci plecarea timpurie din școală cu peste 50%, în trei ani, este fie o gravă necunoaștere a realităților acestei țări, fie o încercare de a părea preocupați de binele românilor, din categoria «promitem, că doar nu ne doare gura»”.

Print Friendly, PDF & Email