Deputat PNL Marilen Pirtea. „Profesorii sunt exceptați de la aplicarea măsurii de intrare în șomaj tehnic

Deputatul liberal Marilen Pirtea declară că, „după reconsiderarea argumentelor raționale, profesorii nu vor intra în șomaj tehnic timp de 15 zile pe lună, așa cum prevede măsura de prevenție epidemiologică, aplicabilă angajaților din instituțiile administrației centrale sau locale, ori din alte instituții publice.

 

„În acest caz, al exceptării profesorilor de la aplicarea măsurii de intrare în șomaj tehnic, nu este în discuție un considerent bugetar, profesorii au mai avut reduceri salariale, și nici despre protejarea viitoarelor lor pensii nu este vorba. Nici nu se pune în discuție dacă sunt sau nu fonduri pentru salarii, căci nu de aici provine îngrijorarea în domeniul educației, în timpul stării de urgență salariile urmând să fie plătite la timp, cu siguranță. În acest caz, al cadrelor didactice din preuniversitar și universitar, imperativul este de a proteja viitorul tinerilor, este vorba de un an din viața copiilor, pe care nimeni nu îl poate lua printr-o simplă restrângere a activității din învățământ”, declară deputatul Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Aesta spune că 500.000 de studenți și peste 2,8 milioane de elevi aflați în parcurs școlar preuniversitar se află acum înscriși în procesul educațional instituționalizat, la nivel național.

Nu avem voie să le luăm acestor tineri un an de viață, prin decizia de intrare a dascălilor în șomaj tehnic. O singură notă absentă în catalog, chiar și o singură situație de acest tip, datorată plecării profesorului în șomaj tehnic temporar, poate să conducă la înghețarea anului școlar pentru elev, o consecință absolut nedorită, care trebuie evitată sub orice formă”, declară deputatul liberal.

Acesta mai spune că decizia anunțată de prim-ministrul Ludovic Orban este salutară și rațională, dascălii fiind primii care înțeleg necesitatea de a continua și finaliza în orice condiții anul școlar 2019-2020. „Este important să ne protejăm cu orice preț viitorul, chiar și în aceste condiții limită, în care întreaga societate este afectată de măsurile ale stării de urgență epidemiologice”, conchide deputatul Marilen Pirtea.

Print Friendly, PDF & Email