Deputat PNL Marilen Pirtea: „Orice ingerință guvernamentală în funcționarea INS va avea efecte incalculabile pentru dezvoltarea economică și atragerea de finanțări europene”

Două dintre recentele măsuri guvernamentale, care privesc transformarea statutului și subordonarea unor instituții specializate –Institutul Național de Statistică  Editura Didactică și Pedagogică –, indică linia politică patologică pe care s-a înscris actuala putere, declară deputatul PNL Marilen Pirtea.

 

Naționalizarea Editurii Didactice și Pedagogice a transmis o undă de șoc în sistemul de educație. „Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care s-a înființat Societatea Didactică și Pedagogică SA, ca urmare a reorganizării Regiei Autonome Editura Didactică și Pedagogică, cu toate că va fi imposibil ca o singură editură să pregătească câteva serii întregi de manuale pentru diferite clase, specializări, limbi. Ar însemna să dispună de personal de câteva mii de oameni. Se produce astfel eliminarea concurenței, ceea ce însemnă monopol de stat, introdus printr-o naționalizare mascată. Eliminarea concurenței va crea un mediu permeabil la corupție, dar și dependență politică”, declară deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, Camera Deputaților.

Acesta atrage atenţia că situaţia Editurii Didactice și Pedagogice vine în prim-planul atenției publice după ce, de mai mulți ani, Monitorul Oficial se află în disputa subordonării de către Guvern sau de către Parlament, „după cum o cer interesele de moment ale celui care conduce PSD”. În 2012, Monitorul Oficial a fost subordonat Guvernului, prin decizia luată de premierul de atunci şi preşedintele PSD, Victor Ponta, iar la finalul lui 2017 a revenit în subordonarea Camerei Deputaților, aici fiind acum președinte liderul PSD, Liviu Dragnea. În aceste condiții, afirmă Marilen Pirtea, nu poate să fie vorba de eficiență și funcționare imparțială a editurii ce are responsabilitatea de a asigura apariția tipărită a celor mai importante acte normative ale statului.

Deputatul liberal atrage atenţia că în aceste zile atacul PSD asupra instituțiilor independente și specializate continuă prin noua decizie guvernamentală privind Institutul Național de Statistică. Acesta aminteşte că mai multe voci din PSD au acuzat recent INS de raportări distorsionate, iar ministrul Muncii explica, în aprilie, că datele prezentate de INS „de multe ori nu corespund cu cele de la minister, deoarece INS lucrează cu metoda sondajului, în timp ce instituția pe care o conduce lucrează cu cifre foarte exacte”.

De curând, INS a prezentat cifrele reale ale economiei românești: creșterea accelerată a inflației la 5%, scăderea salariului net cu 145 de lei, în luna ianuarie, scăderea salariilor din sistemul medical. „Aceste date seci, negative în raport cu lăudăroșenia PSD, au provocat decizia ce a fost luată de urgență în cea mai recentă ședință de guvern: INS se organizează și funcționează în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului”, spune Marilen Pirtea.

În context, acesta reaminteşte mecanismul prin care s-a dezvoltat criza din Grecia, una dintre cele mai grave crize economice naționale din ultimii zeci de ani, cu contracții ale economiei timp de opt ani: „Timp de mulți ani, statul grec, prin Autoritatea Națională de Statistică, a indus în eroare UE, prin trimiterea de rapoarte false către Eurostat. În 2010, Eurostat a anunțat că față de rapoartele anterioare, cele ce priveau încadrarea Greciei în țintele de prudență bugetară impuse de aderarea la zona Euro, cifrele reale din Grecia erau net diferite. De la un nivel al inflației transmis către Eurostat de 3-4% s-a ajuns la determinarea unui nivel real de 15% deficit pentru anul 2009. În plus, cifrele oficiale privind datoria publică au ascuns aproape 3 miliarde euro datorie publică. După ce Eurostatul a sesizat că Elstatul a început să corecteze cifrele privind economia Greciei, s-a produs intrarea în etapa de criză.”

Concluzia pe care e bine să o reținem din nedorita experiență a Greciei, mai spune Marilen Pirtea, se referă la subordonarea instituțiilor independente și specializate, care asigură o corectă evaluare și racordare a economiei românești la cea europeană. INS este principalul partener al Bruxelles-ului pentru publicarea în format European a datelor globale și seriilor de date specifice despre realitățile socio-economice ale României, iar orice ingerință guvernamentală în buna funcționare a INS nu va avea drept consecință decât pierderea încrederii în România, cu efecte incalculabile pentru dezvoltarea economică și atragerea de finanțări europene. „Este vital ca INS să-și păstreze independența profesională și totala integritate atât față de instituțiile din România, cât și față de partenerii europeni”, conchide deputatul PNL Marilen Pirtea.

Print Friendly, PDF & Email