Deputat PNL Marilen Pirtea: „O reducere a contribuției la Pilonul II echivalează cu falimentul sistemului de pensii”

„O demonstrație clară a haosului decizional din PSD și ALDE și a nepăsării guvernanților față de asigurările românilor”, aşa cataloghează deputatul PNL Marilen Pirtea anunţul Guvernului privind a patra variantă a modificării Pilonului II de pensii.

 

Acum câteva zile Cabinetul Tudose s-a răzgȃndit asupra tratamentului aplicat Pilonului II de pensii (administrat privat), pentru a patra oară. Această ultimă variantă este deosebit de dăunătoare economiilor fiecăruia dintre noi, avertizează deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, Camera Deputaților.

Acesta reaminteşte că, după ce inițial, ȋn aprilie, ȋn spațiul public apăruseră primele informații despre subiectul desființării Pilonului II, Executivul s-a grăbit să le dezmintă rapid, prin vocea ministrului Finanțelor, Viorel Ștefan, care afirma: „Această informație nu are niciun temei, de niciun fel. Nicio rațiune politică, economică, financiară, bugetară nu ar putea să determine o astfel de decizie de-a dreptul aberantă”. Unul dintre fondurile private de pensii din România și-a informat cu bună-credință clienții asupra acestei posibilități de desființare a Pilonului II și a fost aspru sancționat de ASF cu o amendă usturătoare, de 750.000 de lei, pe motiv că „a afectat ȋncrederea participanților ȋn sistemul de pensii privat din Romȃnia”.

Al doilea episod datează din 29 iunie, când ministrul Finanțelor a anunțat că va desființa Pilonul II de pensii, rămȃnȃnd doar PiloaneleI și III. Primul-ministru a intervenit asupra subiectului afirmȃnd sec că „nu se desființează, punct!”. „În cel de-al treilea episod, Dandanache de la Finanțe și-a reamintit de existența acestui concept abstract de Pilon II, ȋn data de 23 august, afirmȃnd că pregătește tăierea la jumătate a contribuțiilor viitoare la Pilonul II de pensii. Și a dat ocazia unei noi răzgândiri”, spune Marilen Pirtea.

Spre sfârşitul lui septembrie, discuțiile privind Pilonul II au fost reluate, cu o serie de variante de lucru, „una mai proastă ca alta”, renunțȃndu-se ȋn cele din urmă și la aceste variante.

Iată-ne azi, pe final de octombrie, ȋntr-un nou episod al serialului infinit despre haosul decizional al acestei guvernări, dublat de o evidentă nepăsare față de asigurările românilor, deciziile anunțate urmând să afecteze profund economiile realizate prin muncă în ultimii zece ani și înglobate în Pilonul II”, mai spune deputatul Marilen Pirtea.

Acesta atrage atenţia că o reducere a contribuției la Pilonul II de la 5,1% cȃt este ȋn prezent, la 3,7%, echivalează cu falimentul sistemului de pensii. Singura soluție viabilă pentru sustenabilitatea sistemului de pensii romȃnesc, declară Marilen Pirtea, este consolidarea Pilonului II și a Pilonului III: „Din păcate, ȋn loc să consolideze sistemul de pensii, prin majorarea procentului alocat Pilonului II de la 5,1% la 6%, Guvernul alege să reducă contribuția la 3,7%.”

Reducerea acestui procent, avertizează deputatul liberal, reprezintă o sărăcire constantă pe termen mediu și lung a fiecăruia dintre noi: „Această măsură, alături de cea a mutării contribuțiilor, indică falimentul programului de guvernare, cu care PSD s-a tot lăudat, care e însă bazat doar pe haiducism fiscal.”

Print Friendly, PDF & Email