Deputat PNL Marilen Pirtea: „O diminuare a TVA, de la 9% la 5%, va ajuta restaurantele și aplicațiile de livrare a preparatelor alimentare să supraviețuiască”

Foto: Constantin Duma

Deputatul liberal Marilen Pirtea spune că, pentru supraviețuirea sectorului HoReCa, în această perioadă dificilă cauzată de pandemia de coronavirus, este necesară reducerea TVA pentru livrarea preparatelor alimentare, de la 9% la 5%

 

La finalul anului trecut, în cadrul dezbaterilor de la Consiliul Județean Timiș, prilejuite de invitația lansată de ministrul Finanțelor Publice de atunci, Florin Cîțu, reprezentanții domeniului HoReCa din Timiș au accentuat nevoia de compensare prin mijloace fiscale a pierderilor semnificative din acest sector, provocate de pandemia de cotronavirus. „Atunci s-a detașat concluzia unei necesare ajustări a TVA pentru industria alimentară cu livrare, de la 9% la 5%”, reamintește deputatul liberal Marilen Pirtea, cu referire la oportunitățile decizionale de intervenție în perioada pandemiei.

Acesta spune că acum Guvernul de coaliție condus de Florin Cîțu are ocazia să aplice această măsură de intervenție economică, de susținere a consumatorilor, dar în egală măsură și a producătorilor. „Industria HoReCa a fost și continuă să fie unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei românești, necesitând măsuri ferme de stimulare, mai ales acum, când marea majoritate a restaurantelor au, în cel mai fericit caz, doar terasele deschise. Astfel, în lipsa unor spații deschise dedicate, rolul serviciilor de livrare a hranei reprezintă una din puținele căi prin care cererea se întâlnește cu oferta pe piața serviciilor de alimentație publică. În aceste condiții, reducerea cotei de TVA pentru serviciile de livrare a preparatelor alimentare, de la 9% la 5%, este un demers necesar pentru asigurarea supraviețuirii sectorului HoReCa”, subliniază deputatul Marilen Pirtea.

Acesta mai menționează că, în momentul de față, când un client comandă în mod direct, de la restaurant, are TVA de 5% aplicată în prețurile alimentelor, însă, în momentul în care comandă de la restaurant prin intermediul aplicațiilor (de tip Glovo, Tazz, FoodPanda etc.) TVA este 9%.

„O diminuare a TVA, de la 9% la 5%, va ajuta restaurantele și aplicațiile de livrare a preparatelor alimentare să depășească această perioadă dificilă și va proteja și interesele consumatorilor, care vor beneficia de prețuri stabile în această industrie, fără o eventuală majorare a prețurilor la produsele restaurantelor”, conchide deputatul liberal.

 

Print Friendly, PDF & Email