Deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea avertizează că guvernarea PSD-ALDE pune stabilitatea macroeconomică în pericol iminent.
Ministerul Finanțelor Publice a publicat datele privind execuția bugetului general consolidat pentru primele două luni. Veniturile totale au înregistrat o scădere de 1,4% față de aceeași perioadă a anului trecut.
„Având în vedere că pentru întreg anul 2017 veniturile bugetului general consolidat sunt programate la un nivel cu 14% mai mare decât în 2016, ratarea aceste ținte devine aproape o certitudine. Practic, dacă pe primele două luni veniturile au fost mai reduse, această scădere ar trebui compensată de o creștere a încasărilor cu mult peste 14% pentru restul de zece luni”, avertizează deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, Camera Deputaților.
Cauzele principale ale acestei probleme, mai spune acesta, pot fi găsite la analizarea veniturilor fiscale, care au înregistrat o diminuare de 1,2 miliarde lei, respectiv 5,6% față de primele două luni ale anului 2016.
Marilen Pirtea mai spune că, în ianuarie, încasările s-au prăbușit, iar în februarie, rezultatele au fost modeste. Veniturile fiscale din TVA au fost cu 15,8% (cu 1,6 miliarde lei) mai mici, în contextul în care în luna ianuarie scăderea înregistrată era de 24,8% (1,7 miliarde lei). „Este adevărat că în luna februarie veniturile colectate din TVA au marcat o ușoară creștere față de februarie 2016, însă rezultatele sunt departe de proiecția bugetară”, atrage atenţia deputatul PNL Marilen Pirtea.
Acesta mai spune că scăderi mai importante (-5,3%) se remarcă și în cazul veniturilor din accize, în condițiile în care de la 1 ianuarie a fost eliminată așa numita „supra acciză” pe carburanți de 7 eurocenți pe litru.
Deputatul liberal acuză că, pentru a masca problema nesustenabilității bugetului, Guvernul a tăiat orice a putut tăia.
„Astfel, deși cheltuielile cu salariile au crescut semnificativ, cheltuielile totale ale bugetului general consolidat s-au situat la un nivel aproape similar cu cel înregistrat în primele două luni ale anului precedent (-0,3%). Avem motive serioase să ne îngrijorăm pentru viitorul țării. Actualul buget nu găsește o soluție pentru dezvoltare, ba, din contră, taie din motoarele de creștere care ne-au adus unde suntem: fondurile europene”, avertizează Marilen Pirtea. Acesta mai spune că scăderea cea mai accentuată (de peste 84%, respectiv de 1,67 miliarde lei) este în rândul cheltuielilor reprezentând proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile. De asemenea, cheltuielile de capital și-au continuat tendința de scădere din ianuarie, fiind cu 16,3% mai reduse decât în perioada ianuarie-februarie 2016.
Excedentul bugetar de 0,05% din PIB, atrage atenţia deputatul PNL, este o nouă cosmetizare a realității, o nouă înșelăciune: „Excedentul este obținut prin reducerea drastică în special a cheltuielilor pentru investiții. Este o dovadă nu numai de iresponsabilitate, dar și de cinism din partea coaliției guvernamentale. Ne îndreptăm cu pași repezi spre un dezechilibru macroeconomic cu efecte care vor trece cu mult de cei 4 ani pe care se pregătesc să îi petreacă la putere.”
Ultimele comentarii