Deputat PNL Marilen Pirtea: „Interlopilor nu le pasă de intervenția Poliţiei, atât timp cât nu li se aplică pedepse corective juste”

Sursă foto: Facebook Marilen Pirtea

Deputatul PNL Marilen Pirtea atrage atenția asupra urgenței în adoptarea unor prevederi legale mai ferme, aplicabile cazurilor de agresiune și violență, dat fiind că pare că ne aflăm într-o perioadă a recrudescenței manifestărilor violente ale interlopilor, organizați în clanuri și bande.

 

Sunt acum de notorietate mai multe scandaluri publice recente, în care interlopi organizați au provocat dezordine socială, au atacat persoane nevinovate, au produs pagube, au determinat în comunități o stare de teroare și au declanșat stări de panică vecine cu teroarea de masă. E vorba de recentul scandal din noaptea de duminică spre luni, desfășurat în Calea Aradului din Timișoara, când mai mulți indivizi au blocat un autoturism în trafic, iar apoi l-au lovit cu parii și l-au bătut pe șofer. La fel, este vorba de recenta reglare de conturi, cu săbii și cuțite, de la Târgu Jiu, sau de violențele colective care au avut loc între cele două clanuri de interlopi din comuna Podari, satul Livezi, județul Dolj, ori de conflictul de stradă care a degenerat în violențe, care a avut loc în Glina, lângă București. Asistăm, din nou, la o escaladare fără precedent a violențelor în spațiul public sau privat, față de care forțele de poliție sau jandarmerie sunt nevoite să intervină cu cele mai brutale și dure metode. Cu toate că forțele de ordine sunt la datorie și aplanează conflictele, cât timp autorii violențelor nu își primesc pedepse aspre, direct proporționale cu pericolul social al violențelor create, intervențiile forțelor de poliție nu elimină sursa ilegalităților. Interlopilor nu le pasă de intervenția Poliției și a celorlalte forțe de ordine, atât timp cât faptelor violente și abuzurilor nu li se aplică pedepsele corective juste”, remarcă deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Acesta spune că se observă, nu o dată, în cazuri grave, că magistrații întâlnesc articole de legi interpretabile, care determină „o toleranță absurdă” în raport cu faptele criminale. „Nu de putine ori se întâmplă să observăm că autoritățile folosesc două sau chiar mai multe unități de măsură pentru judecarea acelorași situații, în lipsa unor legi riguroase. Dincolo de scuza «dialogului» unor reprezentanți ai statului cu interlopii, nu credeam că există o «diplomație a criminalității», de care, iată, aflăm în aceste zile. Statul trebuie să fie puternic, nu doar să afirme că este așa. Statul nu cade la compromisuri cu răufăcătorii. Statul trebuie să se bazeze pe instrumente eficiente pentru a aplica normele legale”, spune Marilen Pirtea.

Acesta le reaminteşte și colegilor săi parlamentari că legile sunt generate pentru apărarea oamenilor cinstiți și a conduitelor civilizației și nu admit prea multe „virgule”, pentru interpretări aleatoare și pentru pedepse indulgente date infractorilor..

Siguranța cetățenilor, mai spune Marilen Pirtea, nu înseamnă doar rezolvarea rapidă a unui conflict deschis și stingerea violențelor, ci constă mai ales în sentimentul de protecție pe care cetățenii trebuie să-l aibă în spațiul public și privat, în orice perioadă a zilei și oriunde, din centrul Capitalei până la frontieră. Siguranța cetățenilor, adaugă deputatul liberal, se consolidează permanent prin încrederea acordată autorităților, forțelor de ordine, instituțiilor publice. „Dacă interlopii își găsesc subterfugii pentru a nu le fi pedepsite violențele și ilegalitățile, dacă faptele lor rămân permanent mai presus de orice instanță morală și legală din această țară, efectul cel mai periculos ce se va produce va fi propagarea în societate a unei stări de panică generalizată. Nu ne dorim să asistăm la ascensiunea unor stereotipuri sociale de gândire prin care puterea controlului social (mecanisme ale justiției, acțiunea forțelor de ordine) este înlocuită de forța pumnului și amenințarea armelor ilegale, de barbaria needucată a violențelor și crimelor”, conchide deputatul liberal Marilen Pirtea.

Print Friendly, PDF & Email