Deputat PNL: Marilen Pirtea: „Guvernul nu mai poate controla «aterizarea» economică nici măcar prin măsuri populiste”

Economia a intrat într-o dinamică descendentă, iar Guvernarea PSD-ALDE nu mai poate controla “aterizarea” economică, nici măcar prin măsuri populiste, avertizează deputatul liberal Marilen Pirtea.

 

Trei instituții internaționale avertizează în această săptămână asupra dinamicii descendente a economiei românești, atrage atenția Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiș și vicepreședinte al Camerei Deputaților. Acesta reamintește că FMI a revizuit în scădere prognoza privind avansul economiei românești, de la 3,4% la 3,1%, fiind, dintre cele trei interpretări, cel mai pesimist scenariu referitor la evoluția PIB: FMI indică o tendință de diminuare a ritmului de creștere a economiei românești, care va încetini de la 4,1% în 2018 la 3,1% în 2019 și chiar la 3% în 2020.”

A doua instituție care indică același ritm descendent, spune Marilen Pirtea, este Comisia Europeană, care preconizează pentru economia României un ritm de creștere de 3,8% în acest an și de 3,6% în 2020.

A treia dintre instituțiile de referință ce calculează indici de prognoză macroeconomică pentru România, Banca Mondială, vede un avans de 3,5% în 2019 și de 3,1% anul viitor.

Aceste prognoze, avertizează deputatul liberal, converg în aprecierea unei scăderi semnificative a ritmului de avans al PIB-ului în următorii doi ani, cu 25% scădere, de la 4 la 3% avans anual al PIB.

Încrederea în economia românească se erodează accentuat din cauza acestor politici publice dezastruoase, promovate insistent prin incompetența actualului Guvern PSD-ALDE, care nu mai poate controla de acum «aterizarea» economică nici măcar prin măsuri populiste. Încă de la prezentarea bugetului pe anul 2018, am atras atenţia asupra estimărilor nerealiste pe care se bazează acest instrument de politică guvernamentală. Îndepărtarea Guvernului de economia reală, vizibilă în construcția bugetară, subliniată prin fantezista creștere estimată la 5,5% pentru 2019,  este contrazisă cu cifre care dau fiori reci: 3,1% în estimarea FMI, 3,8% în estimarea Comisiei Economice și 3,5% în estimarea Băncii Mondiale, creștere în 2019”, subliniază deputatul liberal.

Acesta mai spune că încetinirea economiei românești este cauzată de măsurile fiscale luate în mod arbitrar de Guvern: „Merită reamintit și faptul că prognoza de creștere economică dată de guvern pentru 2018 a fost de 5,5%, și chiar majorată ulterior la 6,1%, pentru ca în final creșterea efectivă înregistrată anul trecut să fie de doar 4%. Prognoza de creșterea pentru 2019 pornește din nou de la valoarea de 5,5%, în viziunea hiper-optimistă a actualului executive din Palatul Victoria. A devenit binecunoscută și explicația care arată că această creștere este ancorată doar în evoluția consumului, deci nu este o creștere sustenabilă și nici una care să producă bunăstare.”

Marilen Pirtea mai spune că semnele că economia încetinește sunt peste tot, dar că actualul Guvern refuză să le vadă și să încerce remedierea unor greșeli, precum este OUG 114.

„Experiența crizei din 2009 – 2010 ne obligă să aplicăm multe dintre constatările de atunci, cu privire la situația de criză,  dar în ciuda acestui imperativ observăm că decidenții din actualul Guvern insistă cu încăpățânare să  repete greșelile trecute, în speranța că vor veni alții să repare ceea ce au stricat ei cu premeditare”, mai spune Marilen Pirtea.

Printre greșelile strategice făcute de Guvern deputatul liberal amintește:

  1. Cea mai mare inflație din Uniunea Europeană;
  2. Creșterea datoriei publice cu 3 miliarde de euro, fără o destinație precisă, doar pentru acoperirea cheltuielilor curente, concretizând un model economic al consumului pe datorie, ridicat la rang de politică publică;
  3. Cel mai mare deficit comercial ca pondere în PIB din regiune;
  4. Cel mai mare deficit de cont curent ca pondere în PIB din regiune (restul statelor având excedente);
  5. Cea mai mare rată a dobânzii din Uniunea Europeană la împrumuturile contractate de guvern;
  6. Zero realizări în domeniul infrastructurii și investiţiilor în spitale regionale.

Cu un astfel de bilanț critic, devine mai mult decât previzibilă alunecarea economiei spre declin, față de care care nici măcar măsurile populiste nu se mai pot dovedi salvatoare”, conchide Marilen Pirtea.

 

Print Friendly, PDF & Email