Deputat PNL Marilen Pirtea: „Există semnale că banii de salarii ajung, în unele școli, doar până în iunie-iulie”

Semnalele dinspre multe școli sunt că banii pentru salarii vor ajunge doar până în vară, avertizează deputatul PNL Marilen Pirtea. Acesta mai spune că cele mai vehiculate soluții de încadrare în bugetul de salarii sunt neplata orelor suplimentare și scăderea numărului de gradații de merit.

 

Președintele Comisiei pentru Educație a PNL, deputatul Marilen Pirtea, acuză o presiune majoră asupra directorilor de școli, cărora, spune el, li se solicită „soluții reale” pentru asigurarea salariilor de bază. Acesta susţine că presiunea vine dinspre centru, prin Inspectoratele Şcolare Județene, în condițiile în care există semnale puternice din partea multor școli cum că banii de salarii vor ajunge anul acesta doar până prin luna iunie sau iulie. Deputatul liberal avertizează că primele soluții vehiculate sunt extrem de grave și vor afecta considerabil veniturile profesorilor: neplata orelor suplimentare și scăderea numărului de gradații de merit pe județ.

Cămașa guvernării se dovedește prea mare pentru PSD. După ce au tocat banii în 2017, înecați parcă într-un populism bolnav, se văd nevoiți acum să cârpească găurile din buget. Semnalele dinspre multe școli sunt că banii pentru salarii vor ajunge doar până în vară. Celebra «țopăială fiscală» de anul trecut se va resimți negativ în buzunarele profesorilor”, declară Marilen Pirtea.

Acesta mai spune că cele mai vehiculate soluții de încadrare în bugetul de salarii sunt neplata orelor suplimentare și scăderea numărului de gradații de merit: „Sunt sume însemnate, mai ales pentru dascălii cu rezultate. Imaginați-vă că gradația de merit poate însemna o diferență de venit de 25%.

Marilen Pirtea face o legătură între îngrijorarea directorilor de școli cu care spune că a discutat  și măsura intempestivă de anul trecut, prin care responsabilitatea pentru salariile profesorilor trece de la administrațiile locale la Ministerul Educației. „Suntem îndreptățiți să credem că măsura privind plata salariilor a fost luată în cadrul unei strategii mai mari de reducere a cheltuielilor cu personalul din Învățământ. Au luat ochii oamenilor cu măriri salariale nesustenabile, pentru ca acum să încerce să se achite de ele tot din buzunarul profesorilor”, acuză deputatul liberal.

Acesta transmite Guvernului să blase profesorii în pace. „Orice om responsabil față de viitorul copiilor noștri înțelege că ne aflăm într-un punct critic, în care investiția majoră în Educație, făcută cu capul, nu cu picioarele, este singura șansă pe care o mai are România, după 27 de ani de oportunități, prea multe irosite”, subliniază Marilen Pirtea.

În Biroul Executiv al PNL s-a luat decizia ca săptămâna viitoare, în Camera Deputaților, să se înainteze o moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Valentin Popescu.

Print Friendly, PDF & Email