Deputat PNL Marilen Pirtea: „Educația devine victima deciziilor PSD-ALDE”

Rectificarea bugetară realizată de actualul Guvern este din nou ruptă din fantezia fiscal-bugetară a unor personaje decuplate de a realitățile economiei românești, acuză, după decizia de tăiere a un miliard de lei din bugetul Educaţiei, deputatul liberal Marilen Pirtea. Subliniind că este inexplicabil cum Guvernul ignoră părerile Consiliului Fiscal și ale specialiștilor și insistă să ducă mai departe „fanteziile bugetare ale unor personaje de tristă amintire”.

 

„Deși Consiliul Fiscal avertiza că la sfârșitul primului semestru sunt venituri nerealizate de 5,8 miliarde lei, rectificarea prevede un plus de 2,2 miliarde lei, ceea ce arată că Guvernul perpetuează această fantezie a unor venituri supraestimate. Totodată, în capitolul de cheltuieli, se taie de la un minister veșnic ignorat, respectiv de la Educație și de la Cercetare, ceea ce este și mai grav”, remarcă deputatul PNL Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților şi coordonator al Comisiei de Educație din PNL.

Adoptarea Ordonanței de Urgență pentru rectificarea Bugetului de stat 2019, mai spune el, confirmă o realitate tristă, în care domeniul vital al educației este o victimă a tăierilor bugetare adoptate de Guvern, cu o sumă record a reducerilor, de un miliard de lei, produsă mai ales prin tăierile de la programul „Merg la Școală”, care prevedea acordarea de tichete anuale pentru elevi, utile în achiziția de rechizite și cărți.

Marilen Pirtea afirmă că, imediat după ședința de guvern în care s-a adoptat rectificarea, premierul a confirmat că Ministerul Educaţiei nu a fost pregătit să implementeze programul „Merg la Școală”, afirmând că reducerea, de aproximativ un miliard de lei a bugetului ministerului, se referă în principal la acest program.

„Conform bugetului Ministerului Educației pe 2019, programul «Merg la Școală» făcea parte din secțiunea Asistență socială, unde au fost alocați 890 de milioane de lei. Prin acest program erau prevăzute sume de achiziții destinate elevilor din învățământul primar, gimnazial, profesional și liceal de stat, urmau să primească rechizite și manuale școlare. Iată cum, printr-o justificare tehnică ce ascunde, de fapt, lipsa de responsabilitate a guvernanților, o sumă vitală pentru achiziția de rechizite și cărți, atât de necesare multor copii din România, a dispărut fără urmă din bugetul MEN”, subliniază deputatul liberal.

Care este motivul pentru care cele 890 de milioane de lei nu au fost realocate spre alte nevoi-cheie ale Educaţiei, dacă programul „Merg la şcoală” nu a fost pregătit pentru a putea fi finanţat şi implementat până la sfârşitul acestui an, se întreabă Marilen Pirtea: „Care este motivul real pentru care acest segment din bugetul Educației, atât de important (aproape 3% din total buget anual), nu și-a găsit altă alocare, pentru ca, după rectificare, să nu se piardă nimic din bugetarea MEN pe 2019? În acest moment asigurate toate condițiile în rețeaua de grădinițe și școli publice, pentru ca cele 890 de milioane să nu mai fie necesare și să fie tăiate de la MEN, în loc să fie redirecționate către pregătirea deschiderii noului an școlar?”

Singura explicație reală, mai spune deputatul liberal, are legătură cu nevoia de tăieri masive bugetare, la care Guvernul a ajuns să fie obligat, ca urmare a pantei critice pe care alunecă acum economia, cu perspectiva critică ce este anunțată prin scăparea de sub control a deficitului bugetar pe 2019.

Adăugând în rectificare venituri fanteziste și tăind de la domenii vitale precum Educația și Cercetarea, guvernanții arată nu doar lipsa de orizont a rectificării bugetare, cât mai ales falimentul politicilor PSD, consideră deputatul Marilen Pirtea. Adăugând că „acest mod de a face politică va afecta pe termen lung competitivitatea economiei și va nemulțumi, tot mai mult, generații întregi de cetățeni români, care s-au săturat să tot fie sacrificați, ignorați și, mai ales, îndatorați pe termen lung.”

Print Friendly, PDF & Email