Deputat PNL Marilen Pirtea: „Dragnea dă ordine Guvernului să scape corupții de pușcărie, în timp ce mii de absolvenți de liceu îngroașă cozile la granița de vest”

Complet ignorați de guvernanți, mii de absolvenți de liceu care n-au promovat Bacalaureatul nici în sesiunea de toamnă se văd nevoiți să-și caute un viitor peste graniță, atrage atenţia deputatul liberal Marilen Pirtea.

 

La o rată de promovare de nici 27% în sesiunea de toamnă a Bacalaureatului, avem mii de tineri care se văd în imposibilitatea continuării studiilor și în imposibilitatea găsirii unui loc de muncă la un nivel salarial care să le asigure independența financiară. Cea mai apropiată soluție este îngroșarea rândurilor celor care s-au văzut nevoiți să-și facă un rost peste graniță”, afirmă Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiş şi coordonatorul Comisiei de Educație din PNL.

Acesta atrage atenția că, la zile întregi distanță de la afișarea rezultatelor dezastruoase, nimeni din Guvernul PSD-ALDE nu a schițat un minim efort de a identifica soluții pentru ca tinerii cu dificultăți în promovarea bacalaureatului să fie sprijiniți pentru sesiunile următoare, iar celor care n-au capacitatea necesară, să li se pună la dispoziție trasee alternative în pregătire profesională.

Prioritățile Guvernului nu sunt și cele ale românilor. Agenda publică este făcută de un singur om, a cărui unică preocupare este dizolvarea mecanismelor anticorupție. Guvernul nu mai lucrează pentru românii cinstiți, ci este preocupat de binele corupților. În tot acest timp, mulți dintre acești tineri părăsesc țara, iar cei care rămân se zbat în sărăcie”, acuză Marilen Pirtea.

Lipsa de alternative viabile pentru tinerii care nu promovează Bacalaureatul, adaugă deputatul liberal, își poate găsi rezolvarea doar printr-un pachet complex de măsuri, cu implicații în întregul sistem preuniversitar: „Asta înseamnă că elevul trebuie să fie în centrul politicilor educaționale. Înseamnă o flexibilizare, o remodelare a traseului educațional, astfel încât școala să pună în valoare capacitățile fiecărui elev. Exemple de succes sunt numeroase în țările dezvoltate. Trebuie doar identificate acele măsuri care se pliază pe specificul socio-economic al României. Nu are nimeni pretenția rezolvării problemelor peste noapte, însă nimic din activitatea actuală a guvernului nu indică o minimă intenție de a corecta neajunsurile acestui sistem rigid.”

Făcând referire la județele unde procentele de promovare la Bacalaureatul de toamnă au fost de 15% – cum e situaţia în Giurgiu și Ilfov –, deputatul PNL Marilen Pirtea atrage atenția că, dincolo de măsurile la nivel de sistem de învățământ, sunt cazuri critice în care intervenția responsabililor din educație trebuie să fie imediată.

Print Friendly, PDF & Email