Deputat PNL Marilen Pirtea: „Din cauza OUG 114 România e decredibilizată internațional de coaliția toxică PSD-ALDE”

Dacă Guvernul nu va abroga OUG 114, economia României va fi traversată de o furtună a efectelor grave asupra publicului, companiilor și investitorilor, avertizează deputatul liberal Marilen Pirtea, secretar al comisiei de Buget din Camera Deputaților.

 

Ceea ce a devenit clar la nivel internațional, prin scăderea ratingului de țară, este respins de coaliția toxică PSD-ALDE. Conform știrilor acestei zile, în raportul Standard & Poor’s (S&P) se va schimba perpectiva României din ratingul global economic al țării. Astfel, țara noastră are acum un rating BBB minus/A-3 (stabil), dar raportul agenției  va afecta defavorabil actualul rating, urmând să devină BBB minus/A-3 (negativ)”, spune Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiș, secretar al comisiei de Buget și vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Acesta reamintește că agenția S&P avertiza încă din 2018 că, în condițiile schimbărilor politice ce ar putea duce la o creştere semnificativă a deficitelor guvernamentale, a datoriei şi a costurilor de împrumut, ar putea revizui în scădere calificativul României.

Motivul cel mai spinos invocat , acum, de S&P este Ordonanța 114, spune deputatul liberal, adăugând că reprezentanții Ministerului de Finanțe au fost avertizați că, dacă nu se vor face modificări la OUG 114, pentru a opri măsurile care devastează economia românească, perspectiva ratingului pentru România va fi schimbată defavorabil.

Consecințele vor fi semnificative, economia României urmând să fie traversată de o furtună a efectelor grave asupra publicului, companiilor și investitorilor. Vor crește dobânzile pentru persoane fizice și juridice, practic pentru toți cei care au credite bancare, majorând ratele la bancă, astfel încât se va constata deprecierea monedei naționale și devalorizarea economiilor celor care au depozite în lei. Se va simți acut un efect de prăbușire a bursei și o depreciere a activelor, a valorii companiilor românești, mai multe efecte în avalanșă fiind așteptate, cu cauze legate de OUG 114”, declară Marilen Pirtea. Singura soluție, spune el, este abrogarea de urgență a acestei ordonanțe.

Marilen Pirtea mai spune că este un semnal cât se poate de prost pe care îl transmitem ca țară europeană, prin această Ordonanță a rușinii economice. Spre exemplu, adaugă el, prevederile referitoare la impozitarea suplimentară și suprataxarea companiilor din telecomunicații sunt inexplicabile, în opinia oficialilor europeni, pentru că taxele aplicate sectorului telecomunicațiilor nu fac decât să oblige companiile, care ar trebui să aducă inovație și ar trebui să faciliteze accesul românilor la servicii electronice și la piața digitală, să crească tarifele.

Este o contradicție flagrantă între politicile europene, care încurajează accesul tuturor cetățenilor europeni la servicii de telecomunicații, în mod egal pentru toți cetățenii și la prețuri cât mai mici, și măsura Guvernului toxic PSD-ALDE, care nu va face decât să ducă la creșterea tarifelor pentru serviciile de telecomunicații și la restrângerea accesului la acestea, prin urmare”, conchide deputatul Marilen Pirtea.

Print Friendly, PDF & Email