Deputat PNL Marilen Pirtea: „Colectarea fiscală este la minime istorice”

Execuția la cinci luni a bugetului a indus aprecieri optimiste în mediile guvernamentale, dar perspectiva s-a dovedit superficială și iluzorie, susţine deputatul Marilen Pirtea. Colectarea fiscală este la minime istorice, avertizează el, adâăugând că, din acest motiv, sănătatea economiei se degradează, iar cetățenii pierd.

 

Deputatul PNL Marilen Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, declară că veniturile fiscale ale Guvernului sunt situate la același nivel cu cel de anul trecut, în timp ce PIB-ul a crescut de la 858 de miliarde lei, la 930 de miliarde.

„În acest context, este suficient să observăm nivelul TVA-ului încasat în primele cinci luni ale anului – care în 2017 era de 21,1 miliarde lei, iar în 2018 este de 21,9 miliarde lei –, și vom înțelege cât de mult a slăbit în guvernarea PSD-ALDE capacitatea administrativ-fiscală a statului”, afirmă Marilen Pirtea.

În condițiile creșterii economice, dar și ale tendințelor de consum în amplificare, mai spune el, colectarea fiscală este la minime istorice, pe un trend descrescător, iar deficitul la cinci luni se situează la un „record” de 8 miliarde de lei (față de cele 2 miliarde de acum un an, 0,8 miliarde din 2016 și față de excedentul de 6,3 miliarde în 2015). „Sunt date deosebit de îngrijorătoare”, subliniază deputatul liberal.

Acesta mai spune că pare a fi clar faptul că dialogul în contradictoriu, susținut în spațiul public de ministrul Eugen Teodorovici și șeful ANAF, Ionuț Mișa, a pornit de la performanțele scăzute ale ANAF în colectarea contribuțiilor, cele mai slabe din ultimii ani: „ANAF și Ministerul Finanțelor și-au ratat constant în ultimul timp atât programul de încasări, cât și cel de cheltuieli, aspect care anulează întreaga retorică publică a guvernanților despre creșterea economică și pune mari semne de întrebare în dreptul acestei guvernări”.

Marilen Pirtea solicită conducerii ANAF să explice cum va reuși Guvernul să se încadreze în deficitul de 3% asumat în fața partenerilor europeni: „Nu m-ar mira ca la sfârșitul primelor șase luni din 2018 deficitul bugetar să depășească 1,5% din PIB, cel mai mare din ultimii ani. Răspund unui interes public, în acest context, și solicit conducerii ANAF să facă public programul de venituri și cheltuieli pentru primele șase luni ale anului curent. De asemenea, cer să explice cum se va realiza încadrarea în deficitul de 3% din PIB, asumat de Guvern, în condițiile în care Comisia Europeană a previzionat un deficit bugetar de 3,4% din PIB.”

În calitate de membru în Comisia de adoptare a Euro, Marilen Pirtea solicită ANAF și Ministerului Finanţelor să prezinte public principalele cauze care au determinat deteriorarea constantă a echilibrului macroeconomic al României, „chiar până la escaladarea riscului major de a nu mai fi îndeplinit nici criteriul de convergență nominală, referitor la pragul de deficit de 3% din PIB”.

Print Friendly, PDF & Email