Deputat PNL Marilen Pirtea: „Cerem desființarea Inspectoratelor Şcolare Județene”

Liberalii solicită profesionalizarea managementului școlar și depolitizarea sistemul educațional prin desființarea Inspectoratelor Şcolare Județene.

 

„Prima treaptă pentru reconstruirea încrederii în sistemul de educație din România nu poate să fie alta în afară de cea a profesionalizării managementului școlar. Simpla reintroducere a temei profesionalizării în actul de conducere a unităților din rețelele școlare poate să producă o schimbare semnificativă în bine, pentru că depolitizarea va da încredere unei largi majorități a profesorilor din sistem și va garanta pentru neutralitatea managementului carierei lor profesionale, principiul obedienței politice urmând să fie înlăturat, cu avantajarea principiului profesionalizării. Dacă principalul obstacol al depolitizării sistemului educațional este reprezentat de Inspectoratele Şcolare Județene, cele în care se concentrează instrumentele controlului politic, atunci, cu siguranță, e absolut necesar să desființăm aceste instrumente ale politizării, inspectoratele școlare de la nivel de județe”, declară deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților şi coordonator al Comisiei de educație a PNL.

Acesta atrage atenţia că Ministerul Educației Naționale nu explică public criteriile pe baza cărora unii dintre inspectorii școlari generali sau generali-adjuncți rămân pe funcțiile de conducere, nici care sunt criteriile pentru numirea altora noi: „Se pare că devine chiar o politică oficială maniera total netransparentă de angajare a acestor funcționari publici, transformați astfel în instrumente utile pentru deplina subordonare politică a conducerilor de instituții școlare.”

Marilen Pirtea mai spune că în mai multe județe sunt confirmate în funcțiile de conducere din Inspectoratele Şcolare echipe de management care nu se pot baza pe rezultate școlare de top, la nivel național. Printre exemplele date în acest sens este şi IȘJ Timiș, unde ministerul a decis prelungirea mandatului inspectorului şcolar Aura Danielescu, „deşi Timișul nu este pe primele locuri în țară la rezultatele generale de la Bac și Evaluarea Națională.”

Înțelegem foarte bine motivul pentru care concursurile pentru posturile publice de conducere din Inspectoratele Școlare Județene nu sunt anunțate și procedurate în mod transparent, ba chiar mai mult, în majoritatea cazurilor concursurile sunt înlocuite de numiri temporare, pentru mandate parțiale de un an sau de doi ani. Sunt mai multe exemple, cunoscute public, care confirmă această practică a politizării rețelelor școlare județene prin numiri politice în pozițiile cheie din conducerea acestor instituții”, declară deputatul liberal.

Acesta mai spune că nu mai e niciun secret faptul că alegerea şefilor de Inspectorate Şcolare se produce în subteranele rețelelor de influență politică ale PSD-ALDE. Între aceste paliere politice apar de multe ori conflicte de interese, care conduc, până la urmă, la numiri interesate și dubioase, mai spune Marilen Pirtea: „Să nu ne mai mirăm că tot mai mulți dintre profesorii dedicați meseriei lor văd în Inspectoratele Şcolare doar cercuri de influență politică, prin care rețeaua politică ocultă își impune oameni loiali la conducerea școlilor, împotriva principiilor profesionalizării managementului educațional. Foarte mulți dintre noi au înțeles că inspectoratele județene nu mai pot să fie reformate și merită să fie desființate, dacă altă cale pentru depolitizare nu mai există”.

Deputatul Marilen Pirtea cere Ministerului Educaţiei să publice transparent pe site-ul propriu lista nominală cu toți inspectorii școlari generali și inspectorii școlari generali adjuncți, cu perioada mandatelor acestora, procedura prin care au ajuns să ocupe posturile de conducere și termenele la care este obligatoriu să fie organizate concursuri pentru aceste posturi, în fiecare judeţ.

Print Friendly, PDF & Email