Deputat PNL Marilen Pirtea: „Blocarea proiectului Exxon-Petrom de exploatare a gazelor de la Marea Neagră, un avantaj nesperat pentru Rusia”

Foto: UVT

Geneza crizei energetice din România are o explicaţie, spune deputatul liberal Marilen Pirtea, şi anume „patriotarzii de carton și dezastrul din spatele naționalismului de paradă, declarat cu emfază, dar neprobat”.

 

„Anii de «domnie» ai șefului PSD Liviu Dragnea au fost plini de discursuri patriotarde, dublate de acțiuni în plan politic, legislativ și executiv, care au slăbit statul român, de fapt. Cazul binecunoscut al blocării proiectului Exxon-Petrom de exploatare a gazelor de la Marea Neagră din perimetrul Neptun Deep, a creat un avantaj nesperat pentru Rusia și a generat un caz tipic de politică anti-națională, care generează (in)securitate militară și energetică la granițele României și UE”, subliniază deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea.

Acesta reaminteşte că trupele rusești se află la 44 de kilometri de Sulina, „o apropiere foarte periculoasă”, după ce Rusia lui Putin a distrus grupa de militari de frontieră ai Ucrainei, situați pe Insula Șerpilor, și a ocupat un avanpost strategic în această agresiune de ocupare.

În cazul în care decidenții români ar fi calculat corect implicațiile strategice ale exploatării gazelor din Marea Neagră, cu susținerea financiară și tehnologică de care ar fi fost capabil consorțiul Exxon-Petrom, iar proiectul de exploatare a gazelor din acest perimetru ar fi fost acum operațional, România era, cu siguranță, mult mai consolidată strategic și militar la Marea Neagră. În plus, am fi avut un asset energetic consistent, ca țară, în turbulențele din această criza energetică, care amenință lumea în mod global”, adaugă deputatul Marilen Pirtea.

Consecințele negative pentru România, determinate de retorica patriotardă și de gesturile iresponsabile ale celor din PSD, „Liviu Dragnea sau Iulian Iancu, aplaudați și azi de Adrian Severin, Adrian Năstase și alți apologeți ai orientării eurasiatice”, mai spune deputatul liberal, „au condus la o enormă greșeală strategică pentru România, un caz aflat la limita trădării naționale sau care se califică drept un atac explicit îndreptat împotriva intereselor României și Uniunii Europene.”

Marilen Pirtea atrage atenţia că România trebuie să se concentreze pe viabilizarea imediată a proiectului alternativ, pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră prin asocierea Petrom – Romgaz și „să nu mai lăsăm la îndemâna unor falși patrioți interesele strategice ale României. În plus, acum este important să fim solidari în apărarea Ucrainei cu toate mijloacele, pentru că, apărând Ucraina, apărăm Europa și lumea liberă.”

Print Friendly, PDF & Email