Deputat PNL Marilen Pirtea acuză dezinteresul ultimelor Guverne pentru optimizarea condițiilor din economia reală

O prioritate în fața noii guvernări trebuie să fie oprirea involuției României în clasamentul internațional al oportunităților mediului de afaceri, spune deputatul PNL Marilien Pirtea.

 

Rezultatele anuale comparative, oferite publicității de către Banca Mondială, legate de caracteristica de competitivitate a mediului de afaceri din economiile țărilor lumii, arată o involuție în acest an, față de datele ce caracterizau economia noastră acum un an, atrage atenţia deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Acest regres, de pe locul 52 în lume, pe locul 55 în lume, calculat pe baza criteriului exprimat în uşurinţa de a face afaceri, nu face decât să demonstreze dezinteresul guvernanților pentru optimizarea condițiilor din economia reală, pentru facilitarea derulării afacerilor. Într-adevăr, în ultimii trei ani s-a atins un maxim al neîncrederii în politicile publice, dirijate de PSD doar în direcția stimulării consumului nesustenabil și inhibării investițiilor, prin toate mijloacele, cu consecințe directe, exprimate mai ales prin încetinirea derulării afacerilor”, apreciază deputatul liberal.

O perspectivă de detaliu, spune el, poate indica modul în care se formează scepticismul operatorilor privați din economie față de ușurința de a face afaceri. Acesta reaminteşte că România se află pe unul dintre ultimele locuri din lume, pe locul 157, în privința facilităților privind obţinerea de electricitate, cu un traseu de nouă proceduri, care pot prelungi obținerea autorizărilor și conectarea la curent până la 174 de zile. În cazul autorizărilor pentru construcții, care implică un traseu cu 24 de proceduri, ce pot desfășura perioada de aşteptare a întregului set de aprobări până la 260 de zile, atrage atenţia Marilen Pirtea, România este trimisă abia pe locul 147 din 190.

„În aceste condiții, autoritățile publice cu rol în reglementarea și monitorizarea pieței de energie internă, ca și în cazul autorităților specializate în autorizarea proiectelor de construcții, ar fi trebuit să adopte măsuri concrete pentru ameliorarea acestor defazări semnificative, cu impact direct asupra ușurinței cu care antreprenorii își desfășoară afacerile în România, comparativ cu alte țări”, subliniază deputatul liberal.

Acesta mai spune că, deși raportul Doing Business 2019 menționează și parcurgerea unor pași timizi pentru stimularea economiei antreprenoriale, aceste măsuri nu au fost suficiente pentru a marca un avans al economiei noastre. „Printre măsurile pozitive amintite sunt cele de simplificarea a procedurii de înregistrare în scopuri de TVA, ca și eliminarea a cinci taxe şi contribuţii plătite de angajator, în timp ce, simultan, a fost introdusă o nouă contribuţie de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, plătită de angajator. Astfel de măsuri, având rolul de a facilita accelerarea și maximizarea oportunităților de afaceri, se vor maturiza, cu siguranță, și vor forma un nou cadru al facilităților dedicate economiei antreprenoriale, deschis către creșterea mediului de afaceri, promovat de guvernarea liberală”, conchide liberalul Marilen Pirtea.

Print Friendly, PDF & Email