Deputat PMP Cornel Sămărtinean: „Programul de guvernare al PSD-ALDE a afectat grav economia României”

La aproape doi ani de la preluarea puterii de PSD-ALDE, România se află într-un dezastru economic şi social cu repercusiuni grave asupra viitorului său, acuză, într-o interpelare parlamentară, deputatul PMP de Timiş Cornel Sămărtinean.

 

Pe zi ce trece, în ritm accelerat, guvernarea PSD-ALDE distruge echilibrul dintre mecanismele de funcţionare ale instituţiilor statului, printr-un proces foarte bine pus la punct, un proces de PSD-izare. Încă de la preluarea guvernării în decembrie 2016, Guvernul PSD-ALDE a încercat şi, în unele cazuri a şi reuşit, PSD-izarea unor instituţii democratice”, a declarat în Parlament deputatul PMP de Timiş Cornel Sămărtinean. Acesta face referire la ASF, CNA, SRTV, SRR, Curtea de Conturi, instituţii care ar fi trebuit să rămână independente şi imparţiale, pentru că de ele depinde funcţionarea statului de drept: „Aceste instituţii au fiecare o miză importantă. De exemplu, BNR are un rol important în plan financiar, Curtea de Conturi controlează cheltuirea banilor publici, iar SRR şi SRTV asigură mediatizarea politică în perioada campaniilor electorale.”

La capitolul nerealizări în acest sens, mai spune parlamentarul PMP, se înscrie încă Banca Naţională a României, fapt confirmat de modalitatea în care PSD-ALDE comunică şi relaţionează cu BNR: „Guvernul a decis să ceară unei instituţii independente, cum este BNR, să ascundă realitatea. A decis să intervină politic în politica monetară a statului român, intervenţie brutală care ne îndepărtează de statutul de ţară membră a Uniunii Europene şi, implicit, de zona euro.

Cornel Sămărtinean mai spune că scrisoarea adresată de Guvern BNR este dovada principală a intervenţiei directe a politicului în politica monetară a Statului, „fiind pentru prima dată în istoria post-decembristă a României când politicul intervine direct, ameninţând astfel independenţa politicii monetare.”

Deputatul PMP acuză că strategia economică a Guvernului Dăncilă este caracterizată de lipsa de expertiză în înţelegerea problemelor şi nevoilor economiei reale, de o politică fiscală haotică, incoerentă, lipsită de orice minimă predictibilitate, ostilă mediului de afaceri şi economiei în general. Şi avertizează că „aplicarea în continuare a politicii de supraimpozitare şi de tăiere a investiţiilor va împinge România, cu siguranţă, spre un dezastru economic şi bugetar, cu consecinţe grave asupra mediului de afaceri şi asupra nivelului de trai al românilor. Actuala coaliţie aflată la guvernare nu are un plan de acţiune privind dezvoltarea României, pentru redresarea economiei şi pentru crearea de locuri de muncă.”

Cornel Sămărtinean a mai spus în Parlament că actuala guvernare îndreaptă România spre o economie cu inflaţie galopantă, spre dobânzi mari, spre falimente ale companiilor mici şi mijlocii, spre şomaj şi aparat public supradimensionat. „Iar pentru a putea menţine acest aparat supradimensionat, guvernanţii au suprareglementat economia, au crescut taxele, impozitele, accizele, amenzile şi vor face tot posibilul pentru a stoarce şi ultimul leu de la sectorul privat.”

Deputatul PMP acuză că programul de guvernare al PSD-ALDE a afectat grav economia României, cu efecte pe termen mediu şi lung. Şi avertizează că fără un plan economic coerent şi cu politici fiscale greşite, coaliţia PSD-ALDE duce România în sărăcie. „Populismul lor costă scump. Coaliţia PSD-ALDE trebuie să-şi asume eşecul acestei guvernări, să-şi achite nota de plată şi să plece de la guvernare”, conchide Cornel Sămărtinean.

Print Friendly, PDF & Email