Deputat PMP Cornel Sămărtinean: „Ne confruntăm cu un eșec de proporții al Guvernului Dăncilă în procesul de absorbţie a fondurilor europene”

Deşi accesarea de fonduri este șansa dezvoltării României, România este corigentă la acest capitol, atrage atenţia deputatul PMP Cornel Sămărtinean. Şi spune că semnalul transmis de către comisarul european Corina Creţu ar trebui să  trezească la realitate Guvernul Dăncilă.

 

Constatăm că superbirocratizarea, hățișul legislativ în procedurile de accesare a fondurilor europene, precum și schimbarea regulilor în timpul jocului sunt câteva din cauzele care au determinat ca până acum România să nu fie performantă în acest domeniu”, atrage atenţia Cornel Sămărtinean, deputat PMP de Timiş şi preşedinte al PMP Timiş.

Acesta mai spune că avertismentul transmis de către comisarul european pentru Dezvoltare Regională Corina Creţu ar trebui să  trezească la realitate Guvernul Dăncilă.

„Ajungem din nou la o situație paradoxală în care, deși dispunem de sume enorme din bugetul UE, cu care se pot realiza investiții și se pot diminua decalajele față de celelalte state membre, fondurile rămân neatinse, iar problemele din ce în ce mai acute. Fondurile europene trebuie să constituie gura de oxigen pentru România”, spune Cornel Sămărtinean. Acesta consideră sfidătoare lipsa de acțiune a Guvernului pe care îl acuză că nu a luat nicio măsură pentru absorbția redusă a fondurilor europene, „fiind în continuare surd și mut față de observațiile primite de la Bruxelles”.

Deputatul PMP afirmă că Guvernul Dăncilă plasează România pe o poziție rușinoasă la nivelul UE în ceea ce privește absorbția fondurilor europene: „De mai bine de un an şi jumătate, Guvernul Dăncilă nu a fost în stare să transmită la Bruxelles proiecte de infrastructură care să poată fi finanţate din fonduri europene, punând astfel România în situaţia de a-i fi dezangajate o serie de fonduri. Deşi există deschidere totală de la Bruxelles pentru ca ţara noastră să fie sprijinită în proiecte care să ne dezvolte şi să ne interconecteze cu Europa, actuala guvernare se complace în neputinţă şi ignoră mâna de ajutor întinsă în repetate rânduri de către Comisia Europeană”.

Cornel Sămărtinean atrage atenţia că, după aproape 11 ani ca stat membru al UE și cu o președinție semestrială a Consiliului UE în anul 2019, România se va afla în situația rușinoasă de a gestiona dosare cruciale deşi este corigentă la absorbția fondurilor europene.

Deputatul PMP mai spune că România are urgent nevoie de un nou model de dezvoltare, în care accentul să fie pus pe proiecte și investiții reale, care să susțină producția internă și care ar duce la atingerea nivelului de performanță al celorlalte state membre ale UE.

Dacă vrem cu adevărat ca economia României să se salveze și să beneficieze de pe urma fondurilor europene, este nevoie de disciplină, de performanță profesională, de stoparea risipei, de investiții care aduc plus-valoare. Realitatea ne demonstrează însă că până acum ne confruntăm cu un eșec de proporții al Guvernului Dăncilă în procesul de absorbţie a fondurilor europene, un eșec de care această guvernare este, în totalitate, responsabilă, pe care trebuie să și-l asume și pe care trebuie să îl deconteze”, conchide deputatul PMP Cornel Sămărtinean.

Print Friendly, PDF & Email