Deputat PMP Cornel Sămărtinean: „Avem datoria față de eroii Revoluţiei să le îndeplinim idealurile și să pedepsim vinovații”

La 29 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, revoluție începută la Timișoara, spiritul neînfricat al acestui oraş a fost și va rămane o legendă vie în istoria poporului român, spune deputatul PMP de Timiș Cornel Sămărtinean.

 

„Ca timișorean și participant direct la Revoluția din Decembrie 1989, consider că avem datoria față de eroii Timișoarei și ai întregii țări să le respectăm principiile și valorile, să le îndeplinim idealurile pentru care au luptat și s-au jertit, să le cinstim memoria și să pedepsim vinovații”, declară Cornel Sămărtinean, deputat PMP de Timiș şi președinte al PMP Timiș.

Acesta mai spune că spiritul neînfricat al Timișoarei a fost și va rămane o legendă vie în istoria poporului român, care, în Decembrie 1989, a început să-și croiască drumul spre lumină: „Evenimentele din Decembrie 1989 de la Timișoara au fost cele care au declanșat căderea dictaturii comuniste în România. La Timișoara, 16 Decembrie 1989 a fost ziua în care a izbucnit revolta prin care aveam să câștigăm cel mai de preț lucru pentru un popor, libertatea.”

Deputatul Cormel Sămărtinean reaminteşte că în anul 2006, președintele de atunci al României, Traian Băsescu, a condamnat comunismul ca regim ilegitim şi criminal: „Ca șef al Statului român, condamn explicit și categoric sistemul comunist din România, de la înființarea sa pe bază de dictat, în anii 1944-1947 și până la prăbușire, în Decembrie 1989. Luând act de cele prezentate în raport afirm cu responsabilitate faptul că regimul comunist din România a fost ilegitim și criminal. Nu vreau să devin Președintele care a condamnat comunismul. Vreau numai să fiu șeful unui stat care consideră că această condamnarea ține de normalitate, că, fără această condamnare, vom înainta greu, vom înainta continuând să cărăm în spate cadavrul propriului nostru trecut. Lecția trecutului ne dovedește că orice regim care-și umilește cetățenii nu poate dura și nu merită să existe. Sunt sigur că vom lăsa în urmă starea de neîncredere și pesimismul social în care ne-au cufundat anii de tranziție dacă vom face, împreună, un adevărat examen de conștiință națională.Tot ceea ce vreau este să clădim viitorul democrației în România și identitatea națională pe un teren curat.”

Print Friendly, PDF & Email