Demeter András revine la Timişoara

Cel mai tânăr director de instituţie publică de teatru din istoria universală a teatrului este actorul unei cărţi biografice

Demeter AndrasLa împlinirea a exact opt ani de când, în rolul lui Faust, şi-a luat adio de la directoratul Teatrului Maghiar din Timişoara, Demeter András István revine în oraşul de pe Bega. Azi va fi lansată o carte care surprinde implicarea lui în viaţa culturală din Timişoara.

Volumul Respectul celor scrise sau uşurinţa exprimării, o carte biografică, o carte scrisă în limba maghiară de Darvay Nagy Adrienne, care surprinde în principal implicarea actorului Demeter András în viaţa culturală din Timişoara, va fi lansat miercuri, 18 decembrie, de ora 18.30, în Librăria Cărtureşti, din Iulius Mall. Amfitrionul lansării de carte va fi actorul Bandi András Zsolt.

Actorul Demeter András avea doar 24 de ani când a câştigat, în urmă cu două decenii, primul concurs managerial organizat în România pentru ocuparea unui post de director de teatru, ajungând în fruntea Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, din Timişoara. Cariera timişoreană a celui ce a fost nu doar cel mai tânăr director de instituţie publică de teatru din istoria universală a teatrului, dar şi iniţiatorul Festivalului Internaţional SalTimBanc este marcată însă şi de multe alte particularităţi. Spre exemplu, a interpretat roluri principale din creaţia lui Shakespeare în trei limbi. Printre altele, rolul Claudius, în Hamlet-ul de acum zece ani, devenit astăzi un spectacol legendar. La împlinirea a exact opt ani de când, în rolul lui Faust, şi-a luat adio de la directoratul timişorean, Demeter András István revine în oraşul de pe Bega.

Darvay Nagy Adrienne spune că, deseori, îşi aduce aminte de imaginea lui Demeter András care atunci conducea deja teatrul de zece ani: “Cum stătea el îngândurat pe șine, în spectacolul aniversar al Teatrului Maghiar care sărbătorea  jumătate de secol, în timp ce în jurul lui năvăleau  protagoniștii spectacolului, adică membrii trupei Teatrului Maghiar și artiștii de diverse naționalități, invitați. Acest moment urmează după scena iscodirii, așa-zisa scenă a mănăstirii, când Regele își dă seama că dușmanul său, Hamlet, nu e supărat din dragoste. Polonius a plecat deja, iar trupa de actori se pregătește pentru scena cursei de șoareci. ”

Momentul acesta, mai spune Darvay Nagy Adrienne, a căpătat o putere emblematică, depășind evenimentele dramaturgiei reale: “directorul artist, încă incredibil de tânăr, este înconjurat de tot ceea ce e de fapt meritul propriei perseverențe, realizarea lui, prin care a pus pe șine Teatrul Maghiar din Timișoara, condamnat la desființare. ”

Print Friendly, PDF & Email