„Deficiențele României provin de la elita politică”

A declarat, joi, la Timișoara, Călin Popescu Tăriceanu

Calin Popescu Tariceanu PLRRomânia este o țară al cărei potențial este neexploatat, iar responsabilitatea pentru această situație revine integral actualei elitei politice românești, a apreciat, joi, șeful Senatului Călin Popescu Tăriceanu. În pofida acestui fapt, președintele opinează, însă, și că favoritul în cursa pentru alegerile prezidențiale este actualul premier Victor Ponta, despre care spune că este îndeajuns de bine pregătit, după doi ani de guvernare, să ocupe fotoliul de președinte al României.

 

„România este o ţară care subperformează”

Prezent joi la Timișoara pentru o întâlnire regională cu reprezentanți ai PLR din partea de vest a țării, candidatul PLR la alegerile prezidențiale Călin Popescu Tăriceanu a precizat despre sine că este singurul candidat la alegerile prezidențiale care a prezentat până acum un proiect de țară, intitulat „România – a șaptea putere economică a Europei”.

Referindu-se la conținutul proiectului, prezidențiabilul Călin Popescu Tăriceanu l-a catalogat a fi „o idee ambițioasă”, despre care spune că se pliază pe realitățile românești și că ar viza corelarea între zestrea potențială a țării și obținerea de rezultate concrete. În acest moment, România este o țară care subperformează”, declară liderul PLR, precizând că, în clasamentele economice actuale, România se află aproape de coada clasamentului, din totalul celor 28 de țări membre ale UE. România este, însă, o țară resemnată”, spune liderul PLR, care apreciază că este necesară „valorificarea potențialului creator și spargerea unor bariere ale mentalului colectiv”. Acesta mai spune că nu suntem în stare, pentru că nu ne-am propus încă nimic. „Deficiențele provin de la elita politică, ce nu e în stare să propună și să definească un proiect major pentru țară”, a opinat Călin Popescu Tăriceanu, adăugând că nu poți fi președinte sărind etape și fiind lipsit de cultură politică și de o experiență solidă politică și managerială. „Funcția prezidențială presupune o certă experiență politică”, a mai declarat Călin Popescu Tăriceanu, care a apreciat că, în ceea ce îi privește pe adversarii săi din competiția prezidențială din zona de centru-dreapta, aceștia „au o experiență subțire rău de tot”.

Elogii aduse lui Victor Ponta

În ceea ce îl privește pe candidatul propus de ACL, actualul primar al Sibiului, Klaus Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că acesta vine din zona administrației publice locale, în vreme ce atribuțiile unui președinte țin de o zonă disjunctă, care include politica externă, problemele de securitate națională și cele de apărare.

Din punctul de vedere al preşedintelui PLR, premierul Victor Ponta este favorit în cursa prezidențială. „Uitându-ne la sondaje, așa pare”, declară Călin Popescu Tăriceanu, care mai spune și că „PSD are o bază solidă, numeroasă și are structuri în teritoriu”.Președintele Senatului s-a exprimat în termeni elogioși atunci când a evaluat capabilitatea premierului Victor Ponta de a prelua mandatul de președinte al României, opinând că experiența guvernării țării îi oferă acestuia premise mult mai solide pentru a aspira la președinție. În schimb, a ținut să respingă orice ipoteză referitoare la posibilul sprijin pe care i l-ar fi oferit Victor Ponta și reprezentanții PSD pentru a prelua conducerea Senatului, precizând că, fiind o instituție care are o istorie și un prestigiu, Senatul trebuie condus de către o persoană capabilă să îndeplinească prerogativele funcției.

„Suspendarea e posibilă în orice moment al mandatului”

În ce privește propunerea de suspendare a președintelui Traian Băsescu, pe care a inițiat-o, Călin Popescu Tăriceanu a precizat că acest proces în sine este posibil în orice moment al mandatului, întrucât „respectarea legii nu este facultativă”, iar președintele „nu primește derogare de la Constituție în ultimele luni de mandat”.

Referindu-se la modelul de acțiune politică pe care i l-a atribuit președintelui Traian Băsescu și la tipul de adversitate politică pe care înțelege să îl cultive în competiția electorală cu premierul Victor Ponta, președintele Senatului afirmă că își propune o confruntare politică ce nu vizează distrugerea celuilalt și „o luptă fără să ne dăm în cap. Mă detașez total de stilul impregnat de președintele Traian Băsescu”.

„Klaus Iohannis a șters cu buretele întreaga atitudine politică a PNL”

Evocând actuala poziționare a PSD în raport cu subiectul suspendării președintelui, Călin Popescu Tăriceanu a apreciat, concesiv, că „PSD este poziționat constant împotriva regimului Băsescu”, fiind vorba în acest moment doar despre unele „diferențe de opinie” și „considerații diferite de natură tactică”.

În schimb, a adăugat Călin Popescu Tăriceanu, prin poziționarea sa în raport cu subiectul suspendării președintelui, actualul lider PNL, Klaus Iohannis, „a șters cu buretele întreaga atitudine politică a PNL”, lucru catalogat drept „o schimbare de atitudine care va fi greu de digerat de către electorat, în condițiile în care, în 2012, PNL, prin reprezentanții săi, nu a ezitat în a susține referendumul de demitere a președintelui”.

Călin Popescu Tăriceanu s-a aflat joi la Timişoara, împreună cu Daniel Chiţoiu. Alături de preşedintele PLR Timiş, senatorul, fost liberal, Petru Ehegartner, au vizita fabrica Elba, iar apoi au susţinut o conferinţă de presă.

Print Friendly, PDF & Email