Declarație de război a primarului la adresa „grupurilor de interese nelegitime” care acționează în Timișoara: „Parcă aduce a mafia, nu vi se pare?!”

Nicolae Robu primar, 5Încercarea unor influenți oameni de afaceri din Timișoara de a-și elimina concurența, prin recurs la practici neloiale și la strategii de intimidare ar fi stat la baza avertismentului ferm lansat public, fără referiri concrete, de către edilul Nicolae Robu, în atenția unor „grupuri de interese nelegitime”. Acestea ar fi susținute în demersurile lor, potrivit declarațiilor edilului, de acțiunile unei „pretinse societăți civile”. După ce vineri seara a făcut subiectul unor atacuri mediatice pe un post național de televiziune, edilul Timișoarei a revenit, sâmbătă, cu detalii și a oferit informații suplimentare legate de identitatea persoanelor și de cauzele care au generat situația tensionată.    

 

 

Întâi, avertisment public, fără referiri concrete

Edilul Timişoarei, Nicolae Robu, a lansat, la sfârşitul săptămânii, un avertisment public adresat unor grupuri de interese nelegitime, referitor la care a refuzat să ofere, însă, detalii, precizând doar că aceștia ar desfășura demersuri menite să îi descurajeze pe unii investitori privați interesați de Timișoara. Edilul a specificat că dispune de date concrete care îi susțin afirmațiile și a adăugat că “la proximul semnal că se întâmplă ce s-a mai întâmplat cu investitorii”, va face cunoscută identitatea acestora, în baza unor dovezi concrete. Nicolae Robu a mai declarat și că demersul său de a dezvălui public identitatea celor pe care i-a desemnat cu apelativul de grupuri de interese este „condiţionat de disponibilitatea celor ce au păţit-o de a veni alături de mine şi de a susţine ceea ce mi-au transmis mie de o manieră credibilă 100%”.

În contextul referirilor la subiectul presiunilor care au fost exercitate asupra unor potențiali investitori, edilul a mai precizat și că aceste grupuri de presiune au acționat în mai multe domenii. Nicolae Robu a precizat că a decriptat, în urma informațiilor care i-au fost oferite, diferite moduri de acțiune, în unele cazuri beneficiindu-se de ceea ce edilul a descris a fi „implicarea unei pretinse societăți civile, care, chipurile, ia atitudine în favoarea orașului”.

Primarul a catalogat acest gen de presiuni drept lucruri extrem de grave, adăugând că în Timișoara aceste grupuri de interese nu au niciun cuvânt de spus. Nicolae Robu le solicită oricăror potențiali investitori interesați de Timișoara să nu intre în contact cu reprezentanții acestor grupuri de interese, ci să vină la Primărie, întrucât instituția pe care o reprezintă le garantează întreg sprijinul legal necesar pentru investițiile care se dovedesc benefice pentru oraș și pentru investitori.

„Parcă aduce a mafia, nu vi se pare?!”

Cladire fost Liceu Izraelit TimisoaraDeclarațiile de vineri, în cadrul căreia edilul a refuzat să facă referiri concrete la identitatea persoanelor care sunt parte din ceea ce a numit grupuri de interese nelegitime, și-au găsit continuarea sâmbătă. Prin intermediul unei postări pe Facebook, Nicolae Robu a informat că avertismentul lansat vineri devine “declarație de război”, în condițiile în care, în cursul serii de vineri, declarațiile sale au fost succedate de o primă reacție, despre care edilul precizează că ar aparține unuia dintre aceste grupuri: „Aseară, pe Antena 3, am avut parte de un atac furibund, fiind acuzat că aș distruge clădirile istorice ale orașului”.

Edilul detaliază contextul care ar fi generat situația incriminată, care s-ar lega de teama de concurență pe care ar manifesta-o oameni de afaceri influenți din Timișoara, în urma anunțului că deținătorii unui teren aflat acum în paragină, situat în apropierea Primăriei, ar intenționa să obțină anularea statutului de zonă protejată pentru respectivul teren, pentru a valorifica respectiva proprietate, prin construirea acolo a unui hotel înzestrat cu numeroase facilități. „Vis-a-vis de Primărie (da, tocmai acolo!), stă în paragină de ani de zile un teren și o clădire în care a funcționat cândva Liceul Izraelit și apoi Liceul de Arte Plastice, totul proprietate privată a Fundației Caritatea. Proprietarul dorește, în sfârșit, să-și valorifice proprietatea, obținând anularea statutului de zonă protejată, lucru pe care eu îl salut”, a scris Nicolae Robu, pe contul său de Facebook.

În plus, spune el, „auzindu-se că acolo se va construi un super hotel, cu facilități pentru conferințe, SPA etc., un anumit grup, care are un hotel nu prea departe, a intrat în fibrilații. Deh, fără concurență e una – ești cel mai bun! –, cu concurență e alta! Și-atunci, a început «grija» pentru patrimoniul istoric. Paragina nu a deranjat pe nimeni, în schimb perspectiva unui pas înainte ale Timișoarei, creează groază, iată!”.

Primarul a mai precizat, la finalul postării sale, că nu se lasă intimidat de acest gen de practici de boicotare a Municipalității în politica sa de sprijinire a investițiilor în Timișoara și că este dispus să înfrunte pe oricine, „inclusiv trusturi media, ziariști agenți de influență, instituții ale statului corupte (evident: nu 100%, slavă Domnului!)”, a consemnat edilul. „Parcă aduce a mafia, nu vi se pare?!”, a chestionat retoric edilul, adăugând că șansele unui șantaj la adresa sa sunt nule, întrucât nu poate fi șantajat cu nimic, „pentru că toată viața am fost corect, cinstit și am respectat legea”. Și, ca să fiu și mai clar și totodată concis: dacă ieri am lansat un avertisment, astăzi lansez o declarație de război grupurilor de interese nelegitime”, și-a încheiat edilul postarea.

Print Friendly, PDF & Email