Decizia de excludere din PNȚCD a președintelui Organizației Timișoara, trecută sub tăcere de reprezentanții partidului: „Nu este o chestiune publică”

Valentin Moldovan si Ciprian MihokComplicatei istorii a unui conflict mocnit din interiorul PNȚCD li se adaugă alte elemente. Aduse în scenă la puţin timp după ce o parte din PNŢCD Timiş boicota, alături de PSD, viceprimarul PNL al Timişoarei, încercând să-l schimbe cu un consilier ţărănist, colaborator al Vocii Rusiei. Președintele PNȚCD, Timiș Valentin Moldovan, spune că se prevalează de dreptul de a nu comenta nimic, și aceasta până la momentul luării unei decizii finale, la București. Căci, mai spune el, decizia nu îi aparține, ci se va lua în Biroul Național de Conducere. Ai cărui reprezentanți, însă, par să fi decis să se ascundă în spatele unei tăceri adânci…

 

Divergențe de opinii și un conflict intern mocnit

Președintele PNȚCD Timișoara, Ciprian Mihok, și trei dintre membrii Organizației Municipale Timișoara, Corado Toader, Vlad Manoilă și Florin Mihăilescu, ar putea fi excluși din PNȚCD, în baza unei decizii recente a Juriului de Onoare, Disciplină și Arbitraj al PNȚCD.

Potrivit unor informații publicate în presa locală, Biroul Național de Conducere al PNȚCD ar fi fost sesizat asupra situației conflictuale de la Timișoara prin intermediul unui referat întocmit de președintele PNȚCD Timiș, Valentin Moldovan. Care și-ar fi reevaluat, în cuprinsul documentului respectiv, și poziția critică exprimată la adresa consilierilor locali PNȚCD Bogdan Herzog și Flavius Boncea pe toată durata campaniei electorale pentru alegerile eruoparlamentare și pentru alegerile parlamentare parțiale. În plus, potrivit acelorași informații, rezultă că președintele PNȚCD Timiș, Valentin Moldovan, ar fi exprimat de această dată puncte de vedere extrem de critice la adresa lui Ciprian Mihok, pe care el însuși l-a propus și susținut pentru a prelua conducerea Organizației Municipale Timișoara, dar și la adresa consilierului local PNȚCD Adrian Orza.

Anunțul legat de iminenta excludere din partid a celor patru membri din Organizația Municipală Timișoara a fost, de altfel, anticipat de o postare, datând din 20 iunie, prin care președintele PNȚCD Timișoara, Ciprian Mihok, făcea public conținutul unui document semnat de președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu, prin care acesta înștiința că, în urma a ceea ce a apreciat a fi fost „grave abateri disciplinare” care au adus „prejudicii de imagine partidului”, prin încălcarea unor hotărâri ale Comitetului Național de Conducere din data de 14 iunie ce au vizat „soluționarea tuturor conflictelor apărute în cadru intern”, Valentin Moldovan și Agoston Odon, vicepreședinți ai partidului la nivel național, sunt împuterniciți să preia conducerea executivă a filialei Timiș și a Organizației Municipale Timișoara și să dispună în continuare de chestiunile ce țin de administrarea sediului și de activitățile curente.

Tot atunci, se anunța convocarea, în termen de 15 zile, a Juriului de Onoare, Disciplină și Arbitraj, pentru soluționarea situației din cadrul Organizației Municipale Timișoara și pentru luarea măsurilor statutare.

Deciziile Biroului Național de Conducere al PNȚCD au survenit și în contextul în care, la Timișoara, la finalul lunii iunie, reprezentantul PNȚCD Timișoara, președintele Organizației Municipale PNȚCD, Ciprian Mihok, a semnat un protocol local de colaborare politico-administrativă cu reprezentanții PNL și ai PDL, în vederea susținerii proiectelor administrației publice locale în beneficiul Timișoarei.

În urma anunțului legat de angajarea protocolului de colaborare politico-administrativă între reprezentanții organizațiilor municipale ale PNL, PDL și PNȚCD, președintele PNȚCD Timiș, Valentin Moldova,n i-a contestat public lui Ciprian Mihok calitatea de reprezentant al PNȚCD și dreptul legal de a angaja partidul într-un astfel de protocol: Statutul nu prevede prerogative pentru biroul municipal de a încheia protocoale cu alte organizaţii. Dacă Mihok semnează acel protocol este în afara partidului. Nu va putea să aibă efecte politice sau juridice şi nu va putea fi aplicat de către cei care l-au semnat. În cazul în care se semnează acest act, consilierii locali nu sunt obligaţi să-l respecte.

Președintele PNȚCD Timișoara, Ciprian Mihok, a replicat, precizând că, în opinia sa, calitatea de președinte al Organizației Municipale a PNȚCD îi conferă acest drept și că, în luarea deciziei, nu s-a consultat cu consilierii locali PNȚCD Bogdan Herzog și Flavius Boncea, despre care a afirmat că „sunt excluși în continuare din partid”. Și această informație a fost contrazisă, însă, de președintele PNȚCD Timiş, care a declarat că, dimpotrivă, decizia de excludere a celor doi consilieri locali, luată de Organizația PNȚCD Timișoara și anunțată public în cadrul ședinței extraordinare de plen de Consiliu Local din 6 iunie, nu a fost validată încă de Biroul Național de Conducere al PNȚCD.

O decizie necunoscută încă, dar care va fi luată „la centru”…

Contactat telefonic pentru a-și preciza punctul de vedere și pentru a oferi detalii despre conținutul referatului înaintat Biroului Național de Conducere al PNȚCD și despre motivele care au stat la baza excluderii celor patru membri, președintele PNȚCD Timiș, Valentin Moldovan, a declarat că își rezervă dreptul să nu comenteze în niciun fel subiectul, pe de o parte pentru că procesul excluderii în sine nu a, ajuns la final, iar celor patru foști colegi le stau la dispoziție câteva zile pentru a contesta decizia (termenul de contestare fiind 19 iulie) și pe de altă parte pentru că o astfel de decizie nu intră în atribuțiile sale, ci ține de competențele reprezentanților BN al PNȚCD.

În plus, Valentin Moldovan s-a declarat surprins de interesul manifestat de presa locală față de subiectul excluderii din partid a celor patru membri, precizând că „este pentru prima dată când presa se intersează de un astfel de subiect”, care „ține de o problemă internă a partidului” și care „nu este o chestiune publică”.

Chestionat asupra conținutului referatului întocmit de președintele PNȚCD Timiș, Valentin Moldovan, în care, potrivit unor informații furnizate de presa locală din Timișoara, ar fi fost menționat într-o manieră critică și numele său, consilierul local PNȚCD Adrian Orza, fost viceprimar al Timișoarei, a declarat că nu îi este cunoscut conținutul respectivului document.

Am încercat să aflăm și punctul de vedere al președintelui PNȚCD, Aurelian Pavelescu, pe marginea acestui subiect, dar acesta nu a răspuns apelurilor noastre telefonice. Iar solicitării scrise transmise joi, 17 iulie, de a formula un punct de vedere referitor la decizia excluderii din partid a celor patru membri de la Timișoara, reprezentanții BN ai PNȚCD, nu i-au dat curs până în acest moment.

Nici președintele PNȚCD Timișoara, Ciprian Mihok, nu a putut fi contactat telefonic, pentru a-și exprima un punct de vedere pe marginea deciziei de excludere din partid.

Viceprimarul susținut de „majoritatea politică «Te termin»”, exclus din PNȚCD Timișoara

Începutul conflictului deschis între președintele PNȚCD Timiș, Valentin Moldovan, și președintele PNȚCD Timișoara, Ciprian Mihok, pare să aibă legătură, însă, și cu opoziția manifestată de Ciprian Mihok față de disponibilitatea manifestată de doi dintre consilierii locali reprezentând PNȚCD de a angaja partidul într-o majoritate în Consiliul Local Timișoara, alături de reprezentanții PSD, în schimbul ofertei politice făcute consilierului Bogdan Herzog de a fi instalat viceprimar al Timișoarei, în locul viceprimarului PNL Dan Diaconu.

Episodul, consumat public pe fundalul tensionatei ședințe de Consiliu Local din 6 iunie a reprezentat debutul fricțiunilor interne majore din sânul PNȚCD Timiș, soldate cu instalarea unui conflict deschis cu liderul organizației județene PNȚCD Timiș, Valentin Moldovan, instituirea unei interdicții de a mai pătrunde în sediu și, în cele din urmă, anunțul legat de iminenta excludere din partid, alături de cei care l-au susținut, în urma deciziei luate de Juriul de Onoare, Disciplină și Arbitraj al PNȚCD.

Căci, în pofida refuzului președintelui PNȚCD Timiș de a oferi detalii, motivele excluderii din partid a președintelui PNȚCD Timișoara par să aibă legătură, printre altele, și cu acuzele care i-au fost aduse acestuia în legătură cu poziționarea sa, în repetate rânduri, în afara hotărârilor partidului. Și aceasta inclusiv la ședința extraordinară de Consiliu Local din data de 6 iunie, atunci când s-a opus intenției brutale a unui grup de consilieri locali, printre care și doi consilieri aleși pe listele PNȚCD, Bogdan Radu Herzog și Flavius Boncea, de a-l schimba din funcție pe viceprimarul PNL Dan Diaconu și de a schimba raporturile de forțe politice din Consiliul Local.

Atunci, în plenul ședinței extraordinare a CL Timișoara, Ciprian Mihok, care a fost și candidatul PNȚCD pe Colegiul III Timișoara la alegerile parlamentare parțiale organizate din 25 mai, a prezentat un document prin care atesta faptul că Bogdan Herzog (propunerea pentru ocuparea poziției de viceprimar în locul viceprimarului PNL Dan Diaconu) și Flavius Boncea ar fi fost deja excluși din PNȚCD. Documentul venea să susțină solicitarea adresată plenului vizând revocarea din funcție a celor doi consilieri locali, chestiune care figura înscrisă, de altfel, ca prim punct, pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de plen.

În replică, reprezentanții grupului de consilieri care a solicitat schimbarea din funcție a viceprimarului PNL Dan Diaconu și înlocuirea acestuia cu Bogdan Herzog au prezentat un alt document, semnat de președintele PNȚCD Timiș, Valentin Moldovan, document aflat, în chip surprinzător, în posesia președintelui de ședință Radu Țoancă (consilier PSD), care atesta, dimpotrivă, calitatea de membri a celor doi consilieri ce s-au declarat dispuși la negocierile cu PSD vizând schimbarea raportului de forțe din interiorul CL al Primăriei Timișoara.

Solidarizarea celor doi consilieri PNȚCD cu o cauză susținută în principal de reprezentanții PSD din Consiliul Local s-a produs în contextul în care unuia dintre aceștia, Bogdan Herzog, îi fusese propus în avans, în schimbul susținerii oferite grupului pe care viceprimarul PNL Dan Diaconu l-a desemnat ca fiind exponenții „majorității politice «Te termin!»”, sprijinul pentru ocuparea poziției de viceprimar.

La 25 de ani de la Revoluție, o majoritate «Te termin» să câștige în Consiliul Local Timișoara mi s-ar părea o ruşine imensă. Majoritatea «Te termin» are toate mijloacele pentru a constrânge. E adevărat, cu majoritatea «Te termin», eu nu mă pot lupta, nu am mijloacele pentru o astfel de luptă. Aceasta se plimbă și pe coridoarele Primăriei, unde angajații nu au nicio vină pentru orgoliile dumneavoastră politice”, a declarat atunci viceprimarul PNL Dan Diaconu, referindu-se la maniera în care înțeleg să procedeze în politică o parte dintre exponenții actualului partid aflat la guvernare.

PSD l-a vrut viceprimar pe un colaborator al „Vocii Rusiei”

Flavius Boncea si Bogdan HerzogPrecizând că doar cu o seară înainte de convocarea ședinței extraordinare de plen de Consiliu Local a aflat despre ceea ce a numit a fi simpatiile filo-ruse ale consilierului local PNȚCD Bogdan Herzog, edilul liberal Nicolae Robu s-a manifestat vehement împotriva schimbării viceprimarului Dan Diaconu. Primarul a precizat, în cadrul ședinței de plen, că deși Bogdan Herzog a fost unul dintre susținătorii financiari ai campaniei electorale a USL din 2012, opiniile formulate de acesta pe portalul „Vocea Rusiei” îl descalifică pentru a ocupa poziția de viceprimar al Timișoarei. În context, primarul a afirmat: “Am descoperit abia ieri aceste valențe ale domnului Herzog. Am aflat abia ieri și am fost năucit. (…) Ce imagine veți face Timișoarei promovând astfel de oameni, cu o astfel de viziune, în funcții de conducere?”, a chestionat retoric edilul Timișoarei, citând din textele publicate sub semnătura lui Bogdan Herzog pe respectivul portal. Primarul Nicolae Robu a mai adăugat că “eu sunt filo-german, filo-francez, filo-american” și a precizat în plus că atitudinea sa nu este una rusofobă, că admite contribuția Rusiei la cultura internațională, dar nu poate asuma, în interiorul echipei sale, o persoană cu mentalități filo-ruse.

Pentru a-și susține afirmațiile, Nicolae Robu a făcut trimitere la conținutul mai multor texte semnate de Bogdan Radu Herzog, din care rezulta faptul că, în acest moment, principalul opozant al sistemului hegemonic reprezentat de UE poate fi doar Rusia, despre care acesta apreciază că este „o țară stăpână pe destinul ei” și care nu acceptă intruziunile altora în propriul destin. În plus, a mai citat primarul liberal din cuprinsul unui text semnat de Bogdan Herzog, modul în care președintele rus Vladimir Putin a înțeles să dispună organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, suprapus pe fundalul dramatic al situației tensionate din Ucraina, a fost apreciat de către Bogdan Herzog drept o modalitate prin care președintele Vladimir Putin a intenționat să arate lumii „o Rusie renăscută din propria-i cenușă, eliberată de comunism și revitalizată după un deceniu de jaf din partea oligarhilor” și “o lecție de demnitate oferită de Putin poporului său și lumii întregi”.

Rusia pe care o prezintă Putin se dorește o țară echilibrată, stăpână pe destinul ei, o țară care nu acceptă amestecul altora în propriile decizii, dar în același timp este capabilă să ofere prietenie și deschidere atunci când este tratată cu respect. (…) O Rusie nouă, o Rusie puternică, o țară competitivă și deschisă, aceasta cred că a fost o lecție pe care a dorit Putin să o ofere propriului popor și lumii întregi”, scria Bogdan Herzog, într-un articol publicat în 10 februarie pe Vocea Rusiei, în care cataloga drept „propagandă” anti-Putin opiniile critice formulate în presa occidentală:

Olimpiada de la Soci reprezintă cu adevărat Rusia – traficul e infernal, alcoolismul face ravagii, la robinete curge o apă maro și culmea, sportivii sunt nevoiți să stea în grup la toaletă. Cea mai scumpă olimpiadă din istorie a costat zeci de miliarde de dolari din cauza megalomaniei lui Putin, care totuși nu poate ascunde incompetența și grosolănia rușilor – ni se transmite pe toate canalele media americane, europene și chiar românești. Ce mai contează că imaginile sunt vechi, părtinitoare sau chiar trucate dacă așa spune presa?! Dar despre cine controlează mass media americană și europeană, poate într-un alt articol”, a consemnat Bogdan Herzog.

Consilierul local Bogdan Herzog: “Textele publicate pe Vocea Rusiei, o dovadă de naivitate sau de curaj”

consilier Bogdan HerzogArgumentându-și punctele de vedere exprimate pe pagina “Vocii Rusiei”, Bogdan Herzog a declarat că textele respective sunt reale și asumate și că ele trebuie citite integral și înțelese în context și echilibrat. În plus, acesta a apreciat, în replică la considerațiile primarului Nicolae Robu, că “acest climat de rusofobie exagerată este caracteristic, mai degrabă, României”, fără ca el să fie regăsibil în multe dintre spațiile culturale și politice occidentale.

Mai mult, consilierul PNȚCD Bogdan Herzog s-a declarat a fi structural „un filo-german” și nu „un filo-rus”, precizând însă că pledează pentru o abordare și o atitudine echilibrată în relaționarea cu Federația Rusă: “Nu voi veni cu sabia scoasă, vreau să duc înainte proiectele Timișoarei. Eu nu am cu ce să fiu șantajat, pentru că am avut naivitatea, dacă vreți, să-mi exprim deschis punctele de vedere. Sunt filo-german, nu filo-rus, dar cred că trebuie să avem relații bune și cu Rusia, și cu Serbia, și cu Ungaria”. 

Și, a mai declarat atunci Bogdan Herzog, “în cazul în care voi fi ales viceprimar, voi fi o persoană constructivă”. Referindu-se la modul deschis în care și-a formulat aceste puncte de vedere, consilierul local Bogdan Herzog l-a catalogat drept “o dovadă de naivitate sau de curaj”.

Print Friendly, PDF & Email